Martha Luisa, kći kralja Haralda i Sonie od Norveške, objavila je zaruke sa svojim dečkom, američkim šamanom Durekom Verrettom, s kojim je u vezi tri godine. Princeza je vijest objavila putem svog Instagram računa na kojem ima gotovo 200.000 pratitelja, uz fotografiju na kojoj pozira nasmijana s Verretom pokazujući zaručnički prsten.

“Ljubav stvara mostove između ljudi, kultura i religija. Sretni smo što smo se našli na različitim kontinentima, etničkoj pripadnosti i društvenom porijeklu”, napisala je princeza uz fotografiju. Također je zahvalila porodici i prijateljima koji su uvijek bili uz nju i podržavali je u pomalo kontroverznoj vezi.

Princeza i njezin budući suprug poslali su priopćenje norveškim medijima u kojem javljaju da će nakon vjenčanja nastaviti živjeti na različitim kontinentima, ona u Norveškoj, a on u Kaliforniji. Još nisu potvrdili datum vjenčanja.

Čestitke i najbolje želje bračnom paru uputili su i kraljevi i kraljica Harald i Sonia kao i prijestolonasljednici Haakon i Mette Marit. Ovo će biti drugo vjenčanje norveške princeze nakon braka iz 2002. godine sa književnikom danskog porijekla Arijem Behnom koji se ubio 25. decembra 2019. godine.

Martha Luisa i Ari Behn bili su u braku više od 15 godina i iz te veze rodile su se tri kćeri, Maud, Leah i Emma. Međutim, Behnovi stalni skandali, od toga da je hodao odjeven kao drag queen po Barceloni s izgovorom snimanja dokumentarca ili njegovih sugestivnih fotografija s poznatom blogerkom koju je upoznao na vjenčanju, na kraju su zahladili odnos a par je izgubio naklonost Norvežana.

Njen odnos s Behnom i njezin kasniji razvod 2017. godine, i građanski i vjerski, pozicionirali su Martu Luisu kao svojeglavu i buntovnu princezu unutar uvijek diskretnih skandinavskih kraljevskih porodica.

Godine 2019. princeza je ponovno iznenadila norveško društvo kada je javno obznanila svoju ljubav prema šamanu po imenu Derek Verrett koji je tvrdio da je bio kralj u drugom životu i da je takođe živio u starom Egiptu. Princeza, vrlo aktivna na društvenim mrežama, gdje se ne ustručava podijeliti trenutke iz svog privatnog života, svoje vrijeme provodi između Kalifornije i Norveške. Nakon obzanjivanja veze sa šamanom, nije trebalo dugo čekati na prve kritike, uključujući glasine o odricanju od svih dinastičkih prava, pa čak i o napuštanju titule.

Otkako je odnos princeze i šamana postao javan, par je trpio medijsko uznemiravanje i rasističke prijetnje smrću njoj i njezinom partneru. Rasizam je od tada postao stvar protiv koje se bori svim silama.  Sada Marta Luisa i Durek Verrett najavljuju vjenčanje unatoč tradiciji i kritikama unutar i izvan Norveške.