Od 1901. godine, otkada se dodjeljuje Nobelova nagrada, nagrađeno je ukupno 970 osoba, među njima je samo 65 žena.

Međutim, 2023. godina bila je, uveliko drukčija nego što je to uobičajeno. Ovogodišnje nagrade raspoređenu su između četiri žene i sedam muškaraca.

Možda je još važnije istači da su tri žene – Claudia Goldin iz ekonomskih nauka, Katalin Karikó iz medicine i Anne L'Huillier iz fizike – dobile počast u oblastima u kojima su od početka u velikoj mjeri dominirali muškarci. Goldin, koja je nagrađena “za unapređenje našeg razumijevanja ishoda ženskog tržišta rada”, bila je tek treća žena koja je osvojila Sveriges Riksbank nagradu za ekonomske nauke u spomen na Alfreda Nobela, kako se službeno zove, i prva koja je tu nagradu dobila samostalno.

Marie Curie bila je prva žena naučnica koja je dobila Nobelovu nagradu i to 1903. godine. Do danas je jedina žena koja je dvaput nagrađena.

U dugoj historiji Nagradu su žene dobivale uglavnom za mir i književnost.

Grafikon prikazuje rodnu strukturu dosadašnjih dobitnika Nobelove nagrade, ilustrirajući ogroman rodni jaz među laureatima, posebno u hemiji, fizici i ekonomiji, gdje su manje od pet posto svih dobitnika bile žene.

U kategoriji Nobelove nagrada za mir žene su odnosu na druge kategorije najčešće nagrađivane, a iranska aktivistica za ljudska prava Narges Mohammadi postala je ove godine 19. laureatkinja u ovoj kategoriji. Mohammadi je odlikovana "za njenu borbu protiv ugnjetavanja žena u Iranu i njenu borbu za promociju ljudskih prava i slobode za sve”. Trenutno je zatočena u zatvoru Evin u Teheranu.

Nobelova nagrada dodjeljuje se u šest kategorije: od 1901 za mir, književnost, medicinu, hemiju i fiziku, a od 1969 i za ekonomiju.

(Izvor: Statista)