Bosanskohercegovačka dijaspora u Nizozemskoj aktivnom ulogom pred vlastima te države doprinijet će internacionalizaciji političke i sigurnosne krize u BiH zbog secesionističkih zahtjeva iz manjeg bh. entiteta. Jedan od tih napora bio je uspješan sastanak u Ministarstvu vanjskih poslova te zemlje.

U bh. delegaciji na sastanku u Den Haagu bili su Hamdija Draganović, predsjednik “Platforme BiH”, krovne organizacije bh. građana i udruženja, Aida Olujić i Amir Grabić, članovi Upravnog odbora “Platforme BiH”, Ab de Buck, bivši član Političkog komiteta “Stari Most” i veliki prijatelj BiH, Amir Jatić i Dina Salković, predstavnici organizacije “The World for Bosnia and Herzegovina”, a holandske Bosance i Hercegovce primio je Mauritz Verheijden, zamjenik direktora Ministarstva vanjskih poslova zadužen za Evropu, i Kim Peters.

Bh. delegacija upoznala je domaćine o trenutnoj političkoj situaciji i sigurnosnim rizicima u BiH te iznijela vlastite poglede kako bi Nizozemska najbolje mogla pomoći i uključiti se u rješavanje. Razgovarano je i o predstojećim izborima u BiH te poboljšanju ekonomske saradnje između dvije zemlje.

Delegirano je i pitanje mogućnosti da nizozemska vojska pojača trupe EUFOR-a u BiH u slučaju daljeg zaoštravanja napetosti. Iz MVP Nizozemske istakli su da su oni spremni i, ukoliko komandant EUFOR-a procijeni da je to potrebno, djelovat će u skladu s protokolom međunarodnih snaga u BiH.

“Otvoreno smo rekli da treba više međunarodnih trupa u BiH. Nizozemci su kazali da, ukoliko komandant EUFOR-a u BiH to zatraži, oni neće oklijevati, naravno po procedurama EUFOR-a”, rekla je za Stav Aida Olujić. Razgovarano je i o Izbornom zakonu, diskriminirajućem ustavu, presudama Sejdić-Finci i Zornić, a zatražena je i podrška za organiziranje oktobarskih izbora.

Posljednja tačka razgovora bila je o mogućnostima poboljšanja ekonomske saradnje dvije zemlje, posebno u IT sektoru, s obzirom na potencijale BiH, a u cilju kreiranja novih radnih mjesta, što bi spriječilo odlazak mladih iz BiH. Holandska strana jasno je istakla podršku uz želju da podrži ekonomski skup dijaspore koji će u junu biti organiziran u Sarajevu. /A. O./