Igor Stojanović, disciplinirano iznosi stavove u skladu sa politikom Nikšićevog SDP-a. Politički stav koji je iznio, a temelji se na tvrdnji da se SDA zalaže za islamski poredak na dvadesetak procenata teritorije BiH, ustvari je, ne samo intimni nego i deklarirani stav SDP-ove propagande protiv SDA kao glavnog konkurenta u borbi za vlast.

No, ono što je ovdje odlučujuće i bitno za znati jeste da su tokom pregovora za mir u periodu 1992.-1995. upravo to željeli i Miloševićeva i Tuđmanovova politika, ali je rahmetli Alija Izetbegović (SDA) odlučno i uporno odbacivao razgovor o tome. Dakle, Bošnjaci predvođeni Alijom Izetbegovićem nisu pristajali na ono što im je nuđeno u periodu kada su to bez velike muke i mogli, a Stojanović i SDP, a zatim i NiP, tvrde da to žele i planiraju sada kada su u opoziciji. Nevjerojatno!

Nadalje, da bi opravdao Agresiju na R BiH, neprijatelj je istodobno propagirao tešku laž da Izetbegović i SDA žele islamski poredak, što čini i Igor Stojanović ispred svoga lidera Nikšića, čime je posve jasno da se služi oprobanim metodama velikosrpske i velikohrvatske politike.

U gostovanju na jednoj privatnoj sarajevskoj televiziji Stojanović je ubrzo otišao i korak dalje rekavši, da parafraziramo, kako SDA i Bošnjaci ne znaju napraviti državu drugačiju nego islamističku jer na skupovima SDA nije nikada čuo pravoslavnu liturgiju i da se izgovara Očenaša. Odnosno, to što na SDA skupovima nema liturgija dokaz je, prema Stojanoviću, da SDA želi nekakvu "islamsku državu". Pazite sada, slične teze je imao i Karadžić 90-tih kada je govorio da čovjek koji je napisao Islamsku deklaraciju sposoban samo za tzv. Islamsku državu.

Stvari su jednostavne i jasne - putem navedenih optužbi protiv SDA, svjesno ili nesvjesno, Stojanović pomaže nastavak opravdavanja velikosrpskog i velikohrvatskog neprijateljstva protiv BiH, što aktuelno, kao i ranije znači neprijateljstvo protiv SDA, jer cijene da bez uništenja SDA ne mogu uništiti BiH. Odnosno, shvaćaju da im je SDA jedina brana koja može zaštititi BiH od poplave neslućenih razmjera. Druga brana je Islamska zajednica koja je jasno istakla i upozorila vjernike u predizborno vrijeme da ne padaju pod utjecaj manipulacija, čime je zauzela neutralan stav. Štaviše, reis Kavazović je uoči predizborne kampanje primio predsjednika NIP-a Dinu Konakovića u posjetu. No, ako se Islamska zajednica neće baviti politikom, politika će se s njome baviti i to sa nakanom da je uruši, optuži i na koncu sruši ili baci na koljena da kleči na katoličkom kukuruzu iskajavajući svoje goleme grijehe. Jer, biti muslimanom za trenutna islamofobična strujanja u Evropi, je samo po sebi grijeh.

Zatim se javljaju najveće ulizice. Oni se uvijek prvi jave da pokažu lojalnost, podrazumijeva se. I to ne bilo ko! Bivši travnički imam koji je nekada bio u SDA, pa u SBiH, a danas je glavna ličnost NiP-a i u Travniku i u Srednjebosanskom kantonu. Nosilac liste NiP-a za Općinsko vijeće Travnik i član skupštine SBK Haris Kaniža, nekada poznat kao Haris ef. Kaniža, je stao u odbranu Igora Stojanovića, potvrdio njegove teze, ali usput optužio i Islamsku zajednicu da je davala podršku devedesetih stvaranju te tzv. bošnjačko-islamske republike. Usput je IZ, koliko je neinteligentan ne bi nas čudilo da to nije ni shvatio, poredio sa SPC koja je devedesetih blagosiljala četničke horde koje su kretale u Srebrenicu da izvrše genocid. Svaka čast Harisu Kaniži, ex efendiji, pa da navedemo kako to zvuči kada NiP vodi islamofobnu i bošnjakofobnu kampanju.

 “Tačno je ono što je kazao Igor Stojanović! Samo bi prije rekao da se sve radilo na stvaranju nekog bošnjačkog entiteta, ‘bošnjačke Republike’. Po uzoru na rad političkih predstavnika Srba koji rade samo na razvoju Republike Srpske koju su dobili kao ‘ratni plijen’! I po uzoru na rad političkih predstavnika Hrvata koji svoju energiju troše samo na unaprjedjivanje područja tzv. Herceg Bosne! U tome su svi imali podrške svojih vjerskih zajednica. Posljedice svega toga danas svi osjećamo! Tako da riječi Igora nisu islamofobija! Ali reakcije onih koji su ga stavili na stub srama mogu se nazvati govorom mržnje. Kao i reakcije onih koji svakodnevno, na razne načine, lažu o Konakoviću! Svi znamo šta je islam! Upravo islam nije ono što proizlazi iz tih reakcija, a takve reakcije po islamu se mogu nazvati velikom grehotom!”, napisao je Haris Kaniža, reformirani imam kojemu je došlo iz glave u guzicu baš u onom trenu kada je postao  glavnokomandujući NiP bojovnik u SBK.

No, da to nije njegovo usamljeno mišljenje, da nije izletio, zorno pokazuje i stav njegovog stranačkog šefa i ministra vanjskih afera Bosne i Hercegovine Elmedina Dine Konakovića, kojemu je drugi dom onaj u Emiratima gdje prema navodima dokumenata evropskih policijskih agencija, koji su iscurili u javnost, dijeli domovinsku ljubav sa izvoznicima bijelog brašna od kojega čovjek postane “high”.

“U Briselu su od nas napravili teroriste i mudžahedine, posvađali nas sa Zapadom i Istokom”, rekao je Konaković nedavno na predizbornom skupu sprdajući se pritom sa Refikom Lendom i naravno misleći na SDA kao remetilački i svađalački faktor. Ovime se ujedno pokazalo da je riječ i o koordinaciji sa Stojanovićevim izjavama i predizbornoj strategiji koju onda samo ponavlja trbuhozborac Kaniža. U smislu, ne glasajte za njih, to su teroristi i mudžahedini, sve će nas dignut u zrak. Jah!

Naravno, Konaković buba pa ga buba, ali bez ikakvih argumenata. Kako je to SDA posvađala Bošnjake sa Istokom i Zapadom, na koji se to način manifestira, osim što su njega ambasadori nametnuli u vlast i iskoristili da poguduje srpsko-hrvatskoj politici? Ko je to i gdje u Briselu ustvrdio da je SDA teroristička i mudžahedinska stranka? Doduše, Konaković je pokušavao omalovažavati bivšu ministricu vanjskih poslova Biseru Turković “da više provodi vremena pokrivena nego otkrivena”. Na ovakvoj izjavi bi mu pozavidio i notorni holandski politički islamofob Geert Wilders.  

Na koncu nije li u naponu vlasti SDA, nakon uspjeha 2014. godine, upravo Denis Zvizdić, kao predsjedavajući Vijeća ministara i visokopozicionirani član SDA, delegiran uz puni izun tada člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da intenzivno hoda po hodnicima EU i promovira evropski i NATO put BiH? Jeste! Danas je Denis Zvizdić visokopozicionirani NiP-ovac. Je li on taj mudžahedin i terorist? Možda je ubačen da ih sve digne u zrak baš sada kada su na putu uljudbe Bošnjaka, kada ih vode stazama civilizacije koja ovih dana tako zdušno financira i brani izraelsko pravo da čini Genocid nad Palestincima.

Hoće li Konaković hapsiti Zvizdića? To ne znamo, ali njegove izjave sugeriraju da planira hapsiti te “SDA teroriste i mudžahedine”. Naime, odnekuda je na istom skupu spomenuo Nedžada Brankovića kao uhapšenog u nedavnim akcijama. Niđe veze. Je li to Branković trebao biti uhapšen pa je Konaković zaboravio da hapšenja nije bilo?

NiP je stranka opasnih namjera, a SDP je ono što je oduvijek bio. Optužuju za nekakvu “islamsku republiku” one pod čijim vodstvom je odbranjena nezavisna Bosna i Hercegovina, pa oni sada uživaju demokratsku slobodu da pričaju šta im padne na pamet, uključivši i notorne laži.