"Schmidt ima da zaćuti i nestane jer nije relevantan niti ima moralne osnove da bilo o čemu priča. Svijet se promijenio, on nije isti. Nema više one strahovite moći SAD-a koji telefonom rješavaju stvari. Imate jednog šalabajzera ambasadora SAD-a Murphyja koji je umišljen, prepotentan, misli da je mesija, a usložnio je probleme. Najveće probleme je napravio Murphy. Lažov i petljanac koji zloupotrebom kanala želi prikazati situaciju crnom", rekao je danas Milorad Dodik na marginama događaja koji se organizuje povodom 150 godina osvećenja Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru.

"Predložit cu deklaraciju o suverenosti BiH, da se donese na parlamentu. To znači da nema visokog predstavnika, nema stranih sudija u Ustavnom sudu... Ako hoćete, ako nećete priznajte da se poltroni, podanici i da niste suvereni. I nemojte više duplih aršina", rekao je.

"Pa dođe Schmidt pa namjesti zakon, pa nešto odgovara Hrvatima, pa Hrvati nešto prezadovoljni dok nisu shvatili da sljedeći put ako se primjene pravila Schmidta, a slučajno se muslimani udruže do mjere da nema svađe među njima, onda nema Hrvata u strukturama vlasti. Eto šta je on njima uradio. Sada trebamo promijenit izborni zakon, eto sad. I je li treba ja da pričam o tome ili neko ko predstavlja Hrvate?", rekao je Dodik.

„Bošnjaci su se bunili zbog odluke Schmidta dok nisu shvatili da ipak mogu dokahaju Hrvatima na sljedećim izborima i to će se nažalost nešto tako desiti. A onda nema Bosne, naprosto je nema. Hoćete Bosnu? Ja sam spreman da je prihvatim onakva kakva je u Dejtonskom sporazumu. Bosna sa lažnim prevarantom Schmidtom i Murphyjem koji daje dnevni red i program Vladi FBiH, nema šanse. Hoće li to shvatiti Bošnjaci i Hrvati, ne znam, ali mi smo shvatili", naglasio je.

No, sasvim drugu perspektivu, kompromisnu, njeguje premijer FBiH Nermin Nikšić koji se također zatekao u pravoslavnom hramu, a uoči sutrašnjeg sastanka koji će se održati u mostarskom Domu HDZ-a BiH u 15 sati, s liderskim kapacitetom u sastavu predsjednici stranaka Dragan Čović, Milorad Dodik i Nermin Nikšić

„Ove izjave koje smo u posljednje vrijeme čuli, uslovljavanja, ne čine mi se da idu u tom pravcu i iskreno se nadam da su one više neka populističko-medijska pozicija nego realizacija onoga što smo se dogovorili. Vidjet ćemo kako će to izgledati, mi u ime trojke i sada dolazimo kao što smo dolazili na svaki sastanak, spremni da razgovaramo, spremni na kompromise, bez spremnosti da mi nekog ucjenjujemo ili da nas neko ucjenjuje. Spremni smo da tražimo rješenja oko svih otvorenih pitanja. Smatram da je vrlo važno da ono što smo do sada uradili kapitaliziramo usvajanjem još dva ili tri zakona iz Agende čime bi otvorili, zaista, značajan fond podrške za sve građane u BiH“, rekao je Nikšić, prije toga se navodno našalivši da „sutra opet dolazi na noge HDZ-u“.