Nakon niza propusta i ogorčenih reakcija građana pred čijim su se očima „uživo“ događala vakcinacija „preko štele“, reagirao je ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić. On je danas priopćio da su provjerom protokola vakcinacije u Zetri utvrđene zloupotrebe, a odgovorni su prijavljeni nadležnim direktorima ustanova u kojima su zaposleni.

Kako je priznao, vršena je vakcinacija osoba mimo protokola vakcinacije na dva punkta u Zetri.

"Dvije uposlenice JU Doma zdravlja KS vakcinisale su širu porodicu jedne uposlenice JU Zavoda za javno zdravstvo KS kao i dvoje građana koji nisu u sistemu zdravstvenog osiguranja KS. Ministarstvo zdravstva KS je prijavilo ove neregularnosti direktorima Doma zdravlja KS i Zavoda za javno zdravstvo KS koji će se odrediti o narednim koracima u ovom slučaju", izjavio je ministar Vranić.

Nesposobnost vladajućeg sarajevskog režima „Trojke“ je u jednom trenutku morala naići na javno negodovanje građana i neminovnih ogorčenih reakcija po društvenim mrežama. Do koje mjere je „Trojka“ podbacila govori i činjenica da ih javno kritiziraju i dojučerašnji zagovornici i srodni zavojevači poput partizanskog doktora Bakira Nakaša iz šumske bolnice SABNOR-a.

Nažalost u javnosti se pritom desio fenomen dislociranja (ili izjednačavanja) krivaca za katastrofalnu organizaciju vakcinacije u Zetri. Trend je započela novinarka Al Jazeere Balkans Adisa Ruždić koja je, nakon mnogih drugih, na društvenim mrežama posvjedočila malverzacije u Zetri.

„Zavrsila trening u Zetri i vidjela: veci broj ljudi i dalje ceka na vakcine pred Zetrom, neke uvode na drugi ulaz. Jedna medicinska radnica je upravo iznijela 5-6 vakcina nekome na parking. 'Poslao me Asim' je izgleda imperativ svake vlasti u ovoj drzavi“, napisala je Ruždić na svoje Twitteru.

Međutim, bez obzira na nemušto poznavanje stilske figure poređenja, novinarka Al Jazeere Balkans je uvođenjem Asima u ovu priču posve fulala, a do sada nije zabilježeno da se krivica bilo kojeg Asima iz SDA koristila kada se opisivala krivica bilo kojeg Fahrudina iz SBB-a, Aljoše iz NiP-a, Mašića iz SDP-a itd. Poređenje s konkretnim Asimom (riječ o bivšem članu SDA) je netačno u istoj onoj mjeri koliko je netačno i prebacivanje odgovornosti ministra Harisa Vranića na uposlenice JU Zavoda za javno zdravstvo KS. Naime, nije „Asim nikoga nigdje poslao“ i nema potrebe da se jasno i glasno ne imenuju krivci – poslali su, prema redu pojavljivanja, Haris Vranić, Edin Forto, Ademir Spahić, Dino Konaković i Nermin Nikšić

Nadalje, ne mogu biti krive medicinske ustanove iz kojih su ustupljene medicinske sestre. Kriv je ministar Haris Vranić i njegov koordinator Ademir Spahić, a zatim premijer KS Edin Forto. U nastavku dijeljenja krivice, jer ako dijele uspjehe i pobjede dužni su podijeliti i krivicu, kriva je njihova koalicijska posvuduša Dino Konaković, a zatim i duhovni vođa partizanske bolnice koji lomi socijaldemokratsku kičmu i namješta je u komunističku  – glavom i bradom Nermin Nikšić. Oni su bili dužni osigurati nadzor nad vakcinacijom jer je čitav proces pod njihovom organizacijom. Sada, na čelu sa nesposobnim ministrom Vranićem, koji pritom boluje od hronične bolesti laganja, pokušavaju svaliti odgovornost na one koji nemaju ni uvid ni uticaj na tok vakcinacije. Građani se ponižavaju neznanjem navodno stručnih osoba, lošom organizacijom procesa vakcinacije i zloupotrebom vakcina.

Jučer je na tu temu govorila i prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, koja je rekla da je KCUS dao na raspolaganje 40 medicinskih sestara za postupak vakcinacije.

“Ja nemam nikakav nadzor nad uposlenicima koje sam dala za pomoć u vakcinaciji kao ni uvid u način rada i organizacije. Potpunu odgovornost snosi ministar Vranić i koordinator kojega je on odredio. Vidite da nisu u stanju ni to da urade poštujući struku i prioritete. Ponižavanje građana je sasvim očigledno. Isti takvi redovi postojali su i u čekanju na zdravstvenu uslugu u KCUS, osim ako odete nekome od tih doktora koje čekate privatno. Platite i brzo dođete na red za operaciju. To je uvedeno u zakonske okvire, rezultat toga i jesu silni napadi koje doživljavam. Ukinuta je zloupotreba položaja određenih povlaštenih doktora“, rekla je prof. dr. Izetbegović.

Da podsjetimo, sarajevski režim „Trojke“ prvo je sedmicama odugovlačio s uvođenjem odgovarajućih epidemioloških mjera u kantonu, radi čega je došlo do eksplozije trećeg vala koronavirusa i ogromnog broja zaraženih građana, a što je dovelo gotovo do kolapsa zdravstvenog sistema i velikog broja umrlih. Zatim su su sedmicama podgrijavali medijski linč i hajku na doktore s KCUS-a koji su se, rizikujući svoje živote, istodobno morali nositi sa stravičnim posljedicama kukavičluka kantonalnog režima „Trojke“.

Nakon svega toga su "organizovali" masovnu vakcinaciju građana pri tome pokazavši takvu razinu nesposobnosti, netransparentnosti i neorganizovanosti da bi im pozavidio i neki komunistički režim u raspadanju. Mentalitet vladajuće „genetski predodređene nadrase“ demonstrirao je ministar Haris Vranić kada je izjavio da je „prioritet vakcinacija ministara!". Štaviše Vranić je ustvrdio: „U svim normalnim državama vakcinacija Vlade i ministarstava je prioritet svih prioriteta!“

„Trojkinim“ ministrima je vlast do te mjere udarila u glavu da su izgubili bilo kakav dodir sa realnošću.

Pritom bi novinarka Al Jazeere Balkans Adisa Ruždić trebala znati da onkraj „Trojkine“ stvarnosti ne stanuje Asim. Stanari imaju svoju imena i prezimena i nema potrebe da se svode na loše poredbe.

Vranić, Spahić, Forto, Konaković i Nikšić nisu stilske figure, to su prezimena krivaca.

Haris, Ademir, Edin, Dino i Nermin nisu stilske figure, to su imena krivaca.