Dva mjeseca nakon što su u Parlamentranoj skupštini Bosne i Hercegovine usvojene izmjene i dopune Zakona o strancima po hitnom postupku, gdje parlamentarna većina nije dozvolila ulaganje amandmana, stigao je zahtjev za dopunu ovog zakona, javlja Faktor.

Dopunu je uputio zastupnik NiP-a Nihad Omerović, stranke koja je dio parlamentarne većine ("Trojke", SNSD-a i HDZ-a). I on traži usvajanje po hitnom postupku.

Dopune Zakona o strancima tiču se viza za dugoročni boravak, odnosno prikupljanja i obrade zahtjeva za njihovo izdavanje, i sadržane su u jednoj rečenici.

Omerović je u objašnjenju naveo da Bosna i Hercegovina u većem broju zemalja nema ambasade ni konzulate pa bi bilo "produktivno dogovoriti saradnju s počasnim konzulom BiH, komercijalnim posrednikom i vanjskim pružaocem usluga koji bi učestvovao u prikupljanju zahtjeva za izdavanje vize za dugoročni boravak i prikupljanju biometrijskih podataka" bez da podnosilac zahtjeva putuje u najbliže zemlje gdje se nalaze ambasade ili konzularna predstavništva BiH.

- U parlamentarnoj većini donošenje zakona izgleda smatraju kao nešto što treba svaki dan da se radi. Usvojen je Zakon o strancima bez mogućnosti ulaganja amandmana, i sada su se sjetili da imaju problem. To je vrlo neozbiljno ako smo prije mjesec razmatrali zakon i govorili da se određene stvari mogu popraviti, ali većini se žurilo da dobiju pozitivno mišljenje Evropske komisije – istakao je Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Kazao je da je većina htjela da "nabere zakona" ne ulazeći u kvalitet.

- Evo šta smo dobili. Ni pozitivnog mišljenja ni kvalitetnih zakona. Na primjer, izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću koje su usvojene su neprovodive – dodao je Špago.

Kada su krajem augusta u Zastupničkom domu usvajane izmjene i dopune Zakona o strancima, opozicija je negodovala jer je propisano da "evropski" zakoni moraju ići po skraćenoj, a ne hitnoj proceduri. Negodovali su jer nije bilo omogućeno ulaganje amandmana, ali i zato što su od momenta dobijanja zakona do sjednice doma imali samo vikend i nije bilo vremena da ga iko detaljno pročita. Tada je rečeno i da su pola sata prije početka sjednice stigle primjedbe nekih međunarodnih organizacija, ali dopune zakona koje je rpedložio Omerović tiču se samo jedne tačke.