Šta o Bosni i Hercegovini i njenim građanima misle oni koje neki nazivaju našim prijateljima ponajbolje se može vidjeti ne samo kroz velike i ozbiljne političke poteze, kakvo je recimo dekonstituiranje bošnjačkog naroda i nametanje marionetske vlasti, već i kroz naoko sitne ali vrlo indikativne postupke.

Jedan od takvih je novi kurs za građane Bosne i Hercegovine u organizaciji USAID-a. Kako se tvrdi u promotivnom članku objavljenom na društvenim mrežama, ovaj kurs osmišljen je da pruži “uvide i vještine potrebne za postizanje izvrsnosti”. Na prvi pogled bi se reklo da je u pitanju neki kurs za osposobljavanje građana za jedno od trenutno aktuelnih i traženih zanimanja, poput onih u informatičkom sektoru. Nažalost, u pitanju je tek kurs u kojem nam masno plaćeni USAID-ovci nude “prolazak kroz veoma bitne teme poput prednosti zanimanja sobarice“ ili čak “značaja čistoće”!

Građani Bosne i Hercegovine nisu bili ovako brutalno i ponižavajuće vrijeđani još od kada su bile izbjeglice kojima su njihovi zapadni domaćini objašnjavali kako se koriste klozet šolje ili mašine sa veš.

Ako osobe iz organizacije koja se smatra “soft power” CIA-om – a kojoj na čelu stoji navodna velika prijateljica Bosne i Hercegovine Samantha Power – misle da građanima Bosne i Hercegovine treba kurs kako bi razumjeli “značaj čistoće” ili kako bi uvidjeli ogromne prednosti bivanja sobaricom, onda je jasno i zašto svjedočimo imperijalističkom i kolonijalističkom odnosu spram političkih prava građana Bosne i Hercegovine.

Naši vrli zapadni prijatelji očito smatraju da su građani Bosne i Hercegovine primitivni urođenici koji trebaju naučiti pružati kvalitetne i profesionalne usluge svojim kolonijalnim gazdama kada ovi žele  uzeti predah od diktiranja zakona, nametanja vlasti ili kupovine prirodnih i privrednih dobara. Kao što svaki tradicionalni kolonijalist zna, dobar safari ili prijatan obilazak kolonijalnih posjeda zahtjeva i kvalitetnu urođeničku poslugu.

A dobru poslugu, ličnu, hotelsku ili političku, treba obučiti kroz kurseve i workshope. Ko zna, možda sljedeći kurs u organizaciji USAID-a bude onaj o vođenju plemenskog kasina na prostoru planiranog rezervata.