Njemački fudbaler turskog porijekla Mesut Özil postaje prvi profesionalni nogometaš koji će lansirati vlastitu marku obuće. Posjeduje vlastitu firmu za odjeću, M10, e-sport tim, ima ogroman portolio imovine i posjeduje udjele u kozmetičkoj firmi i meksičkom fudbalskom klubu.

Özil također posjeduje lanac kafića, laboratoriju za zdravstvene dodatke, sportsku kliniku i ima ugovor s tvornicom SOCK. I sprema se izdati vlastiti novac. Ali susret sa Jamesom Bondom značio je priliku da uđe u borbu sa divovima sportske odjeće kakvi su Nike, Adidas i Puma. Igrač je upoznao poznatog američkog dizajnera Bonda u Los Angelesu, netom nakon pobjede na Svjetskom prvenstvu 2014.

Özilov agent Erkut Sogut otkrio je da je “sjajno što James Bond dizajnira svoj vlastiti brend. Prijatelj iz jedne nogometne agencije u Americi nas je predstavio i imali smo nekoliko Zoom i Facetime poziva, a zatim i sastanke prije nego što je Özilov brend M10 lansiran 2015. godine

Stvaranje vlastitog brenda dok ste još aktivan sportista može biti teško, ali M10 je u prvoj godini imao promet od više od milion eura. "Mesut je osnovao vlastiti e-sports tim, s namjenski izgrađenim trening centrom u Düsseldorfu, a sada lansira vlastitu obuću." Veznjak, koji se pridružio turskom klubu Fenerbahčeu nakon što je raskinuo ugovor s Arsenalom, nosio je prototip kopački u posljednjim utakmicama i sada je spreman da ih lansira na tržište.

Bivši igrač Real Madrida postao je globalni kreativni direktor za fudbal u Concave Asia, a kopačke će se proizvoditi u indonezijskom sjedištu firme u blizini Jakarte. U početku će se prodavati u 14 zemalja jugoistočne Azije. U toku su razgovori o njihovoj prodaji u Evropi, a potom i diljem svijeta. Biće po cijeni između 30 i 270 eura, a očekuje se da će biti jednako uspješne kao i poznati Nike Air Jordan asortiman. Posljednji Ozilov ugovor s Adidasom, vrijedan više od 26 miliona eura, istekao je 2020.

“Želimo preuzeti Adidas, Nike i Pumu. Umjesto da promoviramo njihove brendove, napravili smo svoje”, kaže agent. M10-ovi dresovi, kape, trenerke i patike izrađivat će se u indonezijskoj tvornici, a Ozilov predstavnik predviđa da bi prodajom kopački u prvoj godini Ozil mogao zaraditi gotovo dva miliona eura.

Ovaj 33-godišnji Nijemac također je licencirao svoj brend talijanskoj braći Albertu i Nicoli Francheschiju, koji su 2014. osnovali svoju firmu za vrhunske patike Hide & Jack. Firma sada prodaje Ozil “Magician” cipele, napravljene u znak sjećanja na njegov gol u Ligi prvaka 2016. za Arsenal protiv Ludogoreca a na njima je lična poruka igrača.

Ozil takođe ima još jedan unosan ugovor o licenciranju s austrijskom firmom Tapedesign, koja proizvodi fudbalske čarape s posebnim gumenim držačima stopalima koje nose desecitien igrača. Prošle je godine kupio i dionice meksičkog nogometnog kluba Necaxa, zajedno s holivudskom zvijezdom Evom Longoriom i manekenkom Kate Upton.

Ozilov posao s kahvom 39 Steps takođe se širi i trebao bi otvoriti svoju novu trgovinu u Kataru uoči ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva. Takođe je partner u londonskoj sportskoj klinici s bivšim Arsenalovim fizioterapeutima Garyjem i Colinom Lewinom, bivšim suigračem iz Gunnersa Aaronom Ramseyem i bivšim golmanom Chelseaja i Arsenala Petrom Cechom.

A zajedno s bivšim suigračem Mathieuom Flaminijem vodi uspješnu laboratorij Unity zdravstvenih dodataka.

Ali Ozilova poslovna strana koja najviše iznenađuje je ona u kozmetici, gdje ima udjele u CTZN-u, firmi za uniseks šminku koju su osnovale američke sestre Aleena, Aleezah i Naseeha Khan, koje rade u Londonu i Dubaiju.

Igrač također ima ogroman portfoliio nekretnina, s kućama u Njemačkoj, Turskoj i Engleskoj. Sada iznajmljuje luksuznu vilu Hampstead u kojoj je živio dok je bio u Arsenalu. Njegov veliki projekt za 2022. godinu je ponovno pokretanje vlastitog brenda, M10, stvaranj vlastite kriptovalute, rastućeg i unosnog posla, s kojim se namjerava prilagoditi vremenu.

I drugi fudbaleri poput Jamesa Rodrígueza ili Japanca Keisuke Honde već su lansirali svoje valute i nije isključeno da će im se u bliskoj budućnosti pridružiti i mnogi drugi. Özil diverzificira svoja ulaganja, što kombinuje sa dobrotvornim projektima, poput škole fudbala, The Football for Peace Mesut Ozil Center, koja je otvorena prije nekoliko mjeseci u engleskom Bradfordu.