Španija je prošla grupnu fazu Svjetskog prvenstva iako je poražena od Japana a taj rezultat njemačkli su mediji nazvali arbitražnim skandalom. Španija je povela u prvom poluvremenu golom Alvara Morate ali u tri minute Azijci su preokrenuli utakmicu golovima u drugom poluvremenu: strijelci su bili 48' Ritsu Doan i 51' Ao Tanaka .

I upravo je ovaj posljednji pogodak za japansku pobjedu pokrenuo polemiku: je li lopta izašla van terena prije nego ju je Tanaka gurnuo u gol? VAR je intervenirao ali dvojbe ostaju. Dok se na nekim slikama može vidjeti da lopta nije prošla u potpunosti preko linije, prije nego što je Kaoru Mitoma asistirao svom suigraču, na drugima se vidi da da pogodak nije trebao biti priznat.

Ipak gol je priznat zahvaljujući savremenoj tehnologiji, Objašnjenje je u čipu koji sadrži kuglicu i koji označava tačnu poziciju na kojoj se nalazi u operativnom sistemu To je utvrđeno nakon što su kamere snimile pravo mjesto u 3D tehnici, ali i dalje mnogi sumnjaju u njegovu tačnost.

Al Rihla je službena lopta kojom se igra na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. Ova se lopta nastoji oslanjati na tehnologiju kako bi sudijama omogućila tačniju arbitražu, kroz detaljne informacije i korištenje VAR-a.

Mikročip Adidasove lopte težak je samo 14 grama, a dizajnirala ga je firma Kinexon koja je ovaj instrument opremila s dva različita senzora, UWB koji prikuplja podatke o položaju lopte i IMU koji bilježi njezino kretanje u tri dimenzije. .

Koristi sistem ovjesa koji će omogućiti korištenje "senzora pokreta s većom preciznošću vremena". Čip se nalazi unutar loptice i prati svaki dodir igre brzinom od 500 puta u sekundi, što omogućuje iznimnu preciznost u tačnom trenutku u kojem je loptica udarena.

“Senzor kretanja 500Hz inercijalne mjerne jedinice (IMU) unutar lopte omogućuje prikupljanje i prenos vrlo tačnih podataka o kretanju lopte za video sudije utakmice u nekoliko sekundi tokom cijelog turnira”, kaže Adidas.

Ova tehnologija je neprimjetna igračima i uopće ne utiče na njihovu izvedbu. Senzor se napaja punjivom baterijom, koja se može puniti indukcijom i može izdržati dd sedam sati u igri i do 18 sati kada lopta miruje.

Senzor, smješten u središtu lopte, takođe omogućuje prikupljanje senzorskih i akustičnih podataka sa površine lopte. Tako je, naprimjer, utvrđeno da Cristiano Ronaldo nije dirao loptu kod prvog pogotka Portugala protiv Urugvaja.