Izraelski premijer Benjamin Netanyahu raspustio je šestočlanu ratnu vladu, rekao je izraelski zvaničnik u ponedjeljak, što je naširoko očekivan potez koji je uslijedio nakon odlaska iz vlade centrističkog bivšeg generala Bennyja Gantza.

Očekuje se da će Netanyahu sada održati konsultacije o ratu svoje zemlje u Gazi s malom grupom ministara, uključujući ministra odbrane Yoava Gallanta i ministra za strateška pitanja Rona Dermera, koji su bili u ratnom kabinetu.

Premijer se suočio sa zahtjevima krajnje desnih nacionalističko-vjerskih partnera u njegovoj koaliciji, ministra financija Bezalela Smotricha i ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben-Gvira, da budu uključeni u ratnu vladu, što je potez koji bi pojačao napetosti s međunarodnim partnerima, uključujući Sjedinjene Države.

Smotrich i Ben-Gvir žestoko su se zalagali za rat u Gazi i pozivali na preseljenje Jevreja u pojas Gaze, strijeljanje žena i djece i "potpuno uništenje" teritorije.

Oba ministra su također zaprijetila da će napustiti Netanyahuov kabinet ako prekid vatre u Gazi uključi oslobađanje palestinskih zatvorenika.

Forum je formiran 11. oktobra nakon što se Gantz pridružio Netanyahuu u vladi nacionalnog jedinstva na početku rata, a uključio je i Gantzovog partnera Gadija Eisenkota i Aryeha Derija, šefa vjerske stranke Shas, kao posmatrače.

Uspostavljanje ratnog kabineta bio je osnovni zahtjev predsjednika stranke Nacionalno jedinstvo Gantza da se pridruži koaliciji.

Raspuštanje ratnog kabineta je navodno "očekivano", jer je Ben-Gvir lobirao da se pridruži forumu, dok će Netanyahu i Gallant navodno održati ad hoc konsultacije sa drugim relevantnim zvaničnicima kako bi doneli "ključne odluke" o ratu, objavio je Times of Israel.

"Osetljive odluke" će se razmatrati na manjem konsultativnom forumu, pisao je Haaretz.

Gantz i Eisenkot obojica su napustili vladu prošle sedmice zbog, kako su rekli, Netanyahuovog neuspjeha da formira strategiju za rat u Gazi, koji traje više od osam mjeseci.