Iako je Međunarodni sud pravde 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid, izraelski režim ne umanjuje bombardiranje Pojasa Gaze, a uskoro planira izvesti i kopnenu operaciju.

Izraelski mediji objavili su sinoć da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu obavijestio američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena da bi kopnene operacije u Rafahu na jugu Pojasa Gaze mogle početi u roku od dvije sedmice, nakon što se izvrši evakuacija stanovništva iz ovog grada, prenosi Anadolu Agency.

Procjene pokazuju da se oko 1,4 miliona Palestinaca nalazi u Rafahu nakon što je izraelska vojska primorala stotine hiljada Palestinaca sa sjevera Pojasa Gaze da se evakuiraju na jug.

Izraelski mediji navode i da je vojska odobrila kopnenu operaciju u Rafahu, nakon što je Netanyahu u petak naredio vojsci da pripremi vojni plan za evakuaciju civila iz Rafaha i nakon toga porazi tamošnje jedinice Hamasa.

“Nemoguće je postići cilj rata - eliminaciju Hamasa ostavljanjem četiri bataljona Hamasa u Rafahu”, objavila je Netanyahuova kancelarija na društvenoj mreži X. Dodaje se da je jasno da intenzivne aktivnosti u Rafahu zahtijevaju da se civili evakuiraju iz područja borbenih dejstava.

Predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Dennis Francis nakon što je saznao ovu informaciju rekao je da zaprepašten zbog planirane izraelske vojne ofanzive na grad Rafah u južnom Pojasu Gaze.

Iz organizacije Amnesty International upozorili su da naređenja izraelskog premijera Benjamina Netanyahua vojsci da planira ofanzivu na Rafah u Pojasu Gaze predstavljaju "ozbiljan rizik od genocida".

U dosadašnjim napadima Izraela u Gazi je ubijeno najmanje 27.947 Palestinaca, uglavnom žena i djece, dok je ranjeno gotovo 70 hiljada ljudi.