Vlada Federacije BiH odbija razriješiti direktora i zamjenika Operatora Terminala Federacije iako su obojici izrečene mjere zabrane obavljanja direktorske dužnosti. To znači da ovim federalnim preduzećem u ovom trenutku ne upravlja niko, odnosno da ne postoji osoba koja je ima ovlaštenje da rukovodi  Terminalima, objavila je danas Istraga.

Prema informacijama tog portala, razrješenju direktora Hermedina Zornića protive se ministri Ramo Isak i Vojin Mijatović, dok su protiv razrješenja zamjenika Slavena Zeljka ministri iz HDZ-a BiH.

“Mjere zabrane su na snazi”, potvrđeno je Istrazi u petak iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Dakle, prema odluci Suda u Sarajevu, Hermedin Zornić i njegov zamjenik Slaven Zeljko ne mogu napuštati mjesto boravišta niti smiju obavljati službene dužnosti. To znači da da ne mogu obavljati dužnost direktora, odnosno zamjenika direktora u Operatoru Terminala Federacije.

Podsjetimo, Zornić i Zeljko su uhapšeni 9. jula ove godine, Tužilaštvo KS ih sumnjiči da su tokom 2022. godine nezakonito zaposlili najmanje 15 osoba u privredno društvo Operator – Terminali FBiH bez raspisivanja javnog oglasa, odnosno mimo procedura.

Zornić i Zeljko za čelnike Terminala prvi put su imenovani kao kadrovi SDA i HDZ-a i to tokom mandata Vlade Federacije BiH sa Fadilom Novalićem na čelu. Nakon što je Christian Schmidt nametnuo Vladu FBiH sa SDP-ovom Nerminom Nikšićem, Hermedin Zornić je promijenio dres, te je postao kadar Kenana Uzunovića, federalnog zastupnika čija je ruka bila presudna za potvrđivanje nametnute Vlade.

U međuvremenu je Uzunović prešao u stranku federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka, pa je tako Hermedin Zornić postao kadar Snage naroda. Istovremeno se, prema informacijama Istrage, izborio i za naklonost federalnog dopremijera Vojina Mijatovića, pa ga Vlada FBiH, odlukom od 8. aprila imenuje za vd. direktora Operatora Terminala.

Tri mjeseca kasnije, Zornić i Zeljko su uhapšeni u okviru istrage Tužilaštva KS, ali Vlada FBiH odbija da ih razriješi, iako, formalno, ne mogu obavljati dužnosti direktora i zamjenika direktora. Ovim preduzećem sada ne upravlja niko. Zbog toga je i Vijeće uposlenika pisalo Vladi FBiH.

“S obzirom na to da je Društvo već duže vrijeme bez rukovodstva, a situacija se sve više pogoršava, Sindikat zahtijeva od Vlade Federacije BiH, kao osnivača Društva, da hitno poduzme sve potrebne korake kako bi se situacija stabilizirala i kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje Društva”, navedeno je u pismu Vijeća uposlenika Terminala.

Ali federalni premijer Nermin Nikšić ne želi ništa poduzeti, jer se boji da bi mogao izgubiti većinu u Predstavničkom domu FBiH.