Budući da je mladih svećenika u Hrvatskoj očito sve manje, ovih se dana u Zagrebačkoj metropoliji raspravlja o “velikoj potrebi za duhovnim zvanjima”. Zagrebački nadbiskup i metropolit Dražen Kutleša naglasio je potrebu da nadbiskupijsko sjemenište i bogoslovija budu “dobro ustrojeni i da se kvalitetno radi”.

Iako se o ovome još ne govori glasno, trend sve manjeg broja svećeničkih zvanja iz zapadne Europe javlja se i u Hrvatskoj. Čak i onaj “klerički bazen” iz Bosne i Hercegovine više nije toliko dubok da može bez problema opskrbljivati i Hrvatsku, stoji u komentaru koji je u prošlom broju objavio zagrebački Express.

Ne čudi stoga ideja da se i u kontekstu stranih radnika iz pojedinih istočnoevropskih država te iz Afrike i Azije u Hrvatsku počnu “uvoziti” i strani svećenici. Takav trend prisutan je u pojedinim zemljama zapadne Evrope u kojima je sad već podjednak broj sve starijih domaćih i onih tzv. stranih svećenika.

Ne zna se hoće li eventualna reforma svećeničke formacije utjecati na svećeničku kvantitetu, ali najavljene promjene mogle bi se odraziti na samu kvalitetu mladih klerika u Hrvatskoj.

Vatikanski stručnjaci jedan od uzroka aktualne crkvene krize vide, između ostalog, i u skromnoj kulturnoj razini i neadekvatnom teološkom obrazovanju klerika svih hijerarhijskih razina.