Nevjerovatno zvuči ali je istinito. "Pola svijeta" jutros je zapostilo prvi put tokom ovog mjeseca ramazana, druga polovina će to uraditi tek sutra. Sve zbog gledanja kretanja mjeseca. 

Iako je kretanje Mjeseca davno prestalo biti nepoznanica naučnicima, muslimani i dalje nemaju jedinstvenu metodologiju određivanja početka i kraja mjeseca ramazana, devetog mjeseca hidžretskog, lunarnog kalendara. 

Mjesec po lunalnornom računanju vremena počinje kada se pojavi mladi mjesec, mlađak, to je tradicionalna metoda koju su muslimani koristili stoljećima. Prema tom načinu računanja vremena mjsec traje 29 ili 30 dana. Tradicionalnu metodu uglavnom koriste arapske zemlje.

S druge strane, islamske zajednice na Balkanu, Turskoj i još nekim državama koriste matematičke proračune za određivanje početka mjeseca ramazana. Naime, astronomija i matematika, posnos prvih muslimana koji su udarili temelje modernoj astronomijaji i matematici, omogućava nam da proračunamo u kojoj minuti određenog dana će se pojaviti mladi mjesec, koji će označiti početak, recimo, mjeseca ramazana. To je moguće odrediti stoljeće unaprijed. S druge strane, zagovornici tradicionalne metode gledanja i čekanja da se pojavi mlađak navode da je to bila praksa u vrijeme Poslanika a.s. te da je to jedini ispravni način određivanja početka posta.

U Saudijskoj Arabiji postoji komisija koja gleda u nebo i čeka znak. Članovi te komisije su u nedjelju navečer vidjeli mladi mjesec čime je označen početak mjeseca posta za mnoge od 2 milijarde muslimana koji se ravnaju prema S. Arabiji ili su njihove nadležne komsije također vidjele mlađak. Konačna potvrda o viđenju stigla je preko Astronomske opservatorije Univerziteta Al Majmaah u Rijadu.

Ubrzo nakon toga, više zaljevskih arapskih zemalja, kao i Irak, Sirija i Egipat potvrdili su da će i oni početi postiti u ponedjeljak. Lideri su također podijelili poruke čestitki povodom početka mjeseca ramazana.

Međutim, postoje neke azijsko-pacifičke zemlje poput Australije, Bruneja, Indonezije, Malezije i Singapura, koje će početi s postom u utorak nakon što nisu vidjeli mlađak. Oman, koji se nalazi na najistočnijem rubu Arapskog poluotoka, najavio da će Ramazan početi u utorak kao i Jordan.

Palestinci, koji su u Gazi izloženi brutalnoj izraelskoj agresiji i ograničenom opristupu drugom najsvetijem mjestu za muslimane, džamiji Al-Aksa, zapostili su u ponedjeljak.

U Iranu, vlasti obično započinju ramazan dan nakon početka kod sunija. Ured iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Khameneija već je najavio da će ramazan početi u utorak, prenosi državna novinska agencija IRNA.

Zbog takvog stava za sunije u Libanu prvi dan posta je danas, a za šije sutra. Međutim, i u šiitskoj zajednici postoji podjela. Šiitski duhovni autoritet Mohammad Hussein Fadlallah odredio je prvi dan ramazana za ponedjeljak, 11. mart, zasnivajući svoju odluku na proračunima, a ne na empirijskom posmatranju mjeseca kako tradicija nalaže.

Vlada Indonezije odredila je da će početak Ramazana pasti u utorak, 12. marta. Ovu odluku objavio je ministar vjerskih poslova Yaqut Cholil Qoumas. Prema proračunu, položaj polumjeseca u Indoneziji nije zadovoljavao nove kriterije koje su postavili MABIMS (ministri za vjerska pitanja Bruneja Darussalama, Indonezije, Malezije i Singapura).

Ko posti od 11. marata: BiH, Turska, Alžir, Egipat, Bahrein, Emirati, Kuvajt, Liban, Maldivi, Maroko, Palestina, Oman, Pakistan, Katar, Senegal, Južna Afrika, Tunis, Turska, Britanija i SAD.

Ko posti od 12. marta: Maroko, Bangladeš, Jordan, Indija, Indonezija, Australija, Bruneji, Indonezija, Malezija i Singapur

Pitanje odrđivanja početka ramazana često ima i političke dimenzije i oslikava tradicionalna historijska rivalstva u muslimanskom svijetu. Također, nejedinstvo oko početka posta se negativno održava na muslimanske manjine i dijasporalne zajednice što generiše dodatne podjele i nepovjerenje.