Palestinac je ubijen iz vatrenog oružja, a nekoliko ih ranjeno nakon što su jevrejski doseljenici krenuli u nasilno divljanje na okupiranoj Zapadnoj obali.

Stanovnici Turmusaya reklu su za BBC da se plaše za svoje živote dok su stotine naoružanih doseljenika palile kuće i automobile u ovom gradu.

Jedan on njih optužio je izraelsku vojsku da ih je tokom napada ostavila 45 minuta na milost i nemilost divljanju doseljenika.

“Dali su doseljenicima priliku da to urade”, rekao je.

Radilo se o očiglednom napadu odmazde, nakon što je u blizini nekoliko sati ranije sahranjen ubijeni jevrejski sedamnaestogodišnjak. On je bio među četiri izraelska doseljenika koje su palestinski naoružani napadači ubili na benzinskoj pumpi u utorak.

Izraelska vojska osudila je napade doseljenika, ali nije odgovorila na pitanja o brzini ili prirodi svog odgovora.

Strahovi se povećavaju od još smrtonosnijeg nasilja na Zapadnoj obali, koji dolazi nakon izraelske vojne racije u gradu Jenin u ponedjeljak u kojoj je ubijeno sedam Palestinaca.

Godinama nije bilo ovako intenzivnih borbi na ovom teritoriji. Izraelske snage koristile su jurišni helikopter Apache za ispaljivanje projektila na Palestince koji su eksplozivom gađali nosače trupa, pri čemu je sedam izraelskih vojnika ranjeno.

Među ubijenim Palestincima su dva petnaestogodišnjaka i dva pripadnika Islamskog džihada.

Tvrdi se da je to bio okidač za smrtonosni napad na benzinsku pumpu izveden sljedećeg dana od naoružanih ljudi iz Hamasa.

Zauzvrat, tvrdolinijski prodoseljenički ministri u izraelskoj vjersko-nacionalističkoj koaliciji pozvali su na vojnu operaciju punog razmjera na Zapadnoj obali, uključujući zračne napade za uništavanje palestinskih zgrada, dok je jedan poslanik pozvao na “kolektivno kažnjavanje” običnih Palestinaca .

U Turmusayi snimci pokazuju kako automobili gore u gustim oblacima crnog dima koji se kovitlaju iznad grada dok se u pozadini čuje zvuk suzavca ili šok granata.

Gradonačelnik Lafi Adeeb rekao je za BBC da je oko 400 doseljenika divljalo gradom, palili su kuće i automobile, a pet stanovnika pogođeno je bojevom municijom.

Navodno su izbili sukobi između izraelskih snaga i nekih stanovnika koji su pokušali da brane grad tokom napada.

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopćilo je da su izraelske snage ubile 27-godišnjeg Omara Qateena “dok se sukobljavao s doseljenicima”.

Izraelska paravojna granična policija saopćila je da su njene snage osiguravale vatrogasce kada su se stanovnici “pobunili”, a trupe su pucale na čovjeka koji je pucao na njih. BBC nije mogao provjeriti okolnosti smrti.

Turmusaya je dobro poznata po svojim američkim vezama i mnogi Palestinci koji ondje žive imaju dvojno američko državljanstvo.

Stanovnik Sam Abdullah rekao je za BBC da je njegova kćerka bila u posjeti iz SAD-a, bila je u porodičnoj kući kada su doseljenici uperili pištolj u nju pokušavajući da zapale kuću.

“Pokušali su da zaključaju ljude u kuće i da ih spale. Nisu im dali nikakvu šansu da odu. Imali smo sreće što smo spasili moju kćer”, rekao je on.

Njene stvari, uključujući američki pasoš, uništene su kada je zapaljen iznajmljeni automobil, kaže Abdulah.

“Trebalo je 45 minuta da izraelska vojska dođe. Vojska nam nije pomogla kada su počeli da pale kuće, mogli su doći za pet ili deset minuta. Dali su doseljenicima priliku da to urade”, rekao je Abdulah.

Druga stanovnica rekla je da je bila u posjeti doktoru u obližnjem Ramallahu kada su njena djeca telefonirala i počela vrištati.

“Moja djeca su se skrivala u podrumu... rekli su mi da nas doseljenici napadaju, razbijaju prozore. Doseljenici su bacali molotovljeve koktele da zapale kuću dok su mi djeca bila unutra. Iskrali su se s balkona dok su jevrejski doseljenici lutalo po kući”, ispričala je.

“Hvala Bogu što je omladina požurila da pomogne... Hvala Bogu da su moja djeca sigurna”, dodala je.

Izraelska vojska osudila je nasilje: “Snage sigurnosti ušle su u grad kako bi ugasile požare, spriječile sukobe i prikupile dokaze. Izraelski civili napustili su grad, a izraelska policija otvorila je istragu o događaju.”

Napadi u Turmusayi uslijedili su nakon noći nasilja među doseljenicima na drugim mjestima na Zapadnoj obali.

Stanovnici sela Al-Lubban Al-Sharqeya rekli su da su izraelski vojnici i policija stajali po strani dok je velika grupa doseljenika palila benzinsku stanicu, voćnjake, tvornicu cementa i desetine automobila.

Naselja se smatraju nelegalnim prema međunarodnom pravu, iako Izrael to osporava.

Napadi doseljenika na Zapadnoj obali izazivaju sve veću međunarodnu zabrinutost, posebno nakon smrtonosnog divljanja kroz palestinski grad Hawara ranije ove godine.

(Izvor: BBC)