U ratu pokrenutom protiv Ukrajine pojavilo se novo oružje. Model bespilotne letjelice sa stabilizatorima smještenim na prednjoj strani uređaja privukao je pažnju u napadu koji je izveden u utorak na jugozapadu Moskve, u neposrednoj blizini službene rezidencije ruskog predsjednika Vladimira Putina u Novo-Ogariovu.

Prema procjenama stručnjaka, val bespilotnih letjelica uspio je poletjeti iz Ukrajine, budući da je riječ o modelima s dometom između 800 i 1000 kilometara koji mogu savladati protuzračnu odbranu zahvaljujući sposobnosti leta na vrlo malim visinama. Najkraća udaljenost u ravnoj liniji između ukrajinskog teritorija i glavnog grada Rusije je oko 560 kilometara.

Iako su u akciji samo neznatno oštećene dvije zgrade, ovaj incident izazvao je napetost među Moskovljanima. Dronovi su nadlijetali moskovsku regiju usred bijela dana i na maloj visini, jedva nekoliko desetina metara iznad tla. Na jednoj od snimki koje su objavili svjedoci napada, kamuflirani protivzračni sistem pored autoceste ispalio je projektil na uređaje dok su automobili prolazili u špici.

Nervoza je dosegla toliku tačku da je još jedna snimka postala viralna na kojoj je mali avion pomiješan s jednim od dronova koje najviše koristi Ukrajina, UJ-22 Airborne, proizvedenim u toj zemlji.

Dva dana prije napada na Moskvu, moskovska televizija pitala se kako ti dronovi mogu izbjeći njenu protivzračnu odbranu. General-pukovnik i zastupnik u Državnoj dumi, Andrej Guruljov, objasnio je u jednoj od najpopularnijih emisija na ruskoj državnoj televiziji, Noć s Vladimirom Solovjevom, da su njezini protivzračni sistemi dizajnirani protiv balističkih projektila i drugog oružja koje može nositi velika eksplozivna punjenja.

"Ovi dronovi imaju masu i druge karakteristike koje se razlikuju od sredstava koja imamo unutar Ruske Federacije", rekao je Guruliov uživo, pozivajući ruske naftne kompanije i druge strateške firme da naoružaju svoje objekte sposobnim sredstvima za elektronsko ratovanje. "Naše oružane snage ne mogu zaštititi svaku kritičnu infrastrukturu", naglasio je.

 

Do sada se većina napada ove vrste, uključujući i onaj koji je pogodio Senatsku palaču u Kremlju, pripisivala UJ-22 Airborne, sa stabilizatorima smještenim na repu zrakoplova. Međutim, ruski vojni dopisnici ubrzo su primijetili da se na video snimkama pojavljuje bespilotna letjelica tipa "patka".

“Izgleda slično izraelskim IAI Harop kamikaza dronovima, koji imaju domet leta do 1000 kilometara”, napisao je jedan od najutjecajnijih ruskih vojnih blogera Alexander Kots. Njegovu verziju podržao je Aleksej Rogozin, voditelj Ruskog centra za razvoj prometnih tehnologija i stručnjak za avijaciju, koji je u intervjuu za Ria Novosti istakao da struktura uređaja pomaže povećati njegov kapacitet.

Prema ruskim medijima, vlasti su među ostacima ove vrste bespilotne letjelice pronašle oblikovane punjenja KZ-6. Teški oko tri kilograma sposobni su proći kroz pola metra betona i, prema kanalu Ukraine Weapons Tracker, Rusija ih također koristi u svojim uređajima.

Druga razmatrana alternativa bila je da je ovaj uređaj ukrajinski A-2 Synitsa - ptica čikadija, čije plavo i žuto perje podsjeća na ukrajinsku zastavu. Međutim, male dimenzije ove vrste bespilotnih letjelica i njihov ograničeni domet leta od jednog sata znače da su se trebale transportirati unutar ruskog teritorija, vrlo blizu Moskve.

Prema ruskim medijima, UJ-22 Airborne također je identificiran u valu dronova. Ovu bespilotnu letjelicu naširoko su koristile ukrajinske snage u svojim napadima unutar Rusije. "UJ-22 Airborne višenamjenska je bespilotna letjelica sposobna letjeti između elektronskih protivmjera u bilo koje doba dana i godine u nepovoljnim vremenskim uslovima i vidljivosti", opisuje njezin proizvođač, ukrajinska firma Ukrjet sa sjedištem u Kijevu.

UJ-22 Airborne sposoban je izbjeći minimalan nivo radara kada leti na visini od 50 metara, a može nositi do 20 kilograma eksploziva. Uređaj postiže najveću brzinu od 160 kilometara na sat i ima autonomni radijus djelovanja od 800 kilometara, iako ga njegova oprema može kontrolirati do udaljenosti od 100 kilometara.