Manje od godinu dana nakon što je preživio atentat, autor Salman Rushdie jučer se pojavio u javnosti na ceremoniji dodjele nagrada kako bi upozorio na opasnosti zabrane knjiga i na srodne pokrete u Sjedinjenim Američkim Državama koji se zalažu za ukidanje slobode izražavanja.

Rushdie je govorio na PEN America Gala u New Yorku, a pohvalio je i grupu za promoviranje književnosti i zagovaranje slobode govora, hvaleći pri tome njihove najnovije napore da blokiraju političare i lokalne zvaničnike koji nastoje zabraniti literaturu o rasi i rodnom identitetu.

Ovom je prilikom Rushdie primio nagradu za hrabrost za slobodu izražavanja i zahvalio se “u ime onih koji su ga spasili i spasili mu život” nakon što je nekoliko puta prije zakazanog predavanja izboden u Institutu Chautauqua u New Yorku, u avgustu prošle godine, javlja CNN.

Tokom napada članovi osoblja i gosti intervenirali su, potrčavši na binu na kojoj je Rushdie izboden i zadržali su osumnjičenog prije nego što je predat policiji države New York. Rushdie je podvrgnut hitnoj operaciji, a kao rezultat napada, izgubio je vid na jednom oku.

Rushdie je autor romana “Sotonski stihovi” iz 1988. godine, za koji su neki muslimani smatrali da daje svetogrdan pogled na islam, a roman je doveo do toga da je iranski ajatolah Homeini pozvao da se Rushdie i drugi ubiju.