Ono što smo danas usaglasili i što je nekakav konačan stav kada je u pitanju ZNG (Za nove generacije), "trojka" je više ne smatra partnerom, izjavio je danas Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine, nakon sastanka stranaka "osmorke" u Sarajevu.

“Sa nama ne mogu biti u kombinaciji u Kantonu Sarajevo, u Federaciji BiH, na državnom nivou svakako nisu dio te priče”, kazao je Nikšić te nastavio:

“Oni imaju poseban odnos sa NES-om (Narodni evropski savez, op.a.) i mi nemamo ništa protiv da u toj nekoj kvoti NES s njima sarađuje kao partnerima. Kada je u pitanju 'trojka' za nas više nisu partneri.”

Dodao je da su razgovarali i o drugim aktuelnim temama.

“Druge stvari o kojima smo pričali, da pokušamo do ponedjeljka da osiguramo potpise zastupnika koji bi demonstrirao većinu. To bi prezentirali OHR-u i partnerima iz međunarodne zajednice i da onda donesemo odluku da li da podržimo rukovodstvo Federacije BiH ili ne. Tu su podijeljena mišljenja. Da li podržati predstavnika SDA ili ne”, rekao je Nikšić.

Istakao je da su dok se sve ovo dešavalo okončali priču programskog opredjeljenja Vlade Federacije BiH.

“Važno je napomenuti da sam informisao kolege da sam u funkciji predsjednika SDP-a praktično dopustio kantonalnim organizacijama da na nivou kantona razgovaramo sa svim partnerima. To ne implicira da smo se s nekim dogovorili. Ne. Do sada smo držali tu neku blokadu, a pošto smo imali iskakanja na državnom nivou i federalnom, to smo otvorili. Ali, o koaliranju donosi odluku Predsjedništvo stranke”, kazao je Nikšić.

Nermin Ogrešević iz NES-a istakao je da je važno razgovarati i da su današnji razgovori bili sadržajni i otvoreni.

“U ovakvoj širokoj koaliciji postoje problemi i moraju se rješavati. Postoje i različita gledanja na neke procese. Ovdje je ustvari umijeće da se sve to pomiri i da ostvarimo glavni cilj da uradimo nešto korisno. Što se tiče problema koji su dešavaju, moram reći da je ZNG naš partner. I mi se ne možemo odreći naših partnera. Zajedno sa SBiH ćemo nastaviti djelovati kao blok. I bit će tako zastupljeni. Ja se nadam da ćemo uspjeti, uprkos teškom procesu. Imamo taj zajednički sadržalac. Na kraju, moramo reći da nismo imali dogovor sa SDP-om oko domova naroda”, rekao je Ogrešević.

U sjedištu Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine danas je održan sastanak “osmorke“ kojim je predsjedavao Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković, Edin Forto, predsjednik Naše stranke, Fuad Kasumović, predsjednik Bosanskohercegovačke inicijative, Nermin Ogrešević, predsjednik Narodnog evropskog saveza, Semir Efendić, predsjednik Stranke za BiH i Mirsad Kukić u ime Pokreta demokratske akcije.

Sastanak je sazvan na zahtjev SDP-a kako bi se odredilo buduće koaliciono djelovanje te formiranje vlasti na razini Federacije BiH i kantona u FBiH. Iz SDP-a BiH jučer je navedeno kako pokret Za nove generacije više ne smatraju dijelom “osmorke“.

Problem u koaliciji je nastao kada su Stranka za BiH i ZNG zahvaljujući glasovima SDA dobili delegate u Domu naroda BiH iz FBiH, a SDP nije dobio niti jednog.

Uz ZNG je stala Stranka za BiH i NES koje su napustile “osmorku“ na državnom nivou jer, kako su rekli, nisu željeli da koaliraju sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).