Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) započeli su jutros pretrese na više lokacija u Sarajevu.

Akcijom rukovodi Tužilaštvo BiH, a mete današnje akcije su osobe povezane s narko kartelom Edina Gačanina Tita.

Akcija se provodi u sarajevskom naselju Mejtaš u Gabelinoj ulici i Ulici Avde Sumbula, u naselju Breka, kao i na još nekoliko lokacija u gradu.

Pretrese se vrše i u Mostaru i Zenici.

Gordan Memija, vlasnik firme Foto Art, koji je pod istragom zbog navodne povezanosti sa narkokartelom "Tito i Dino", u pratnji policije, odveden je iz stana na Breki, koji su jutros pretresali inspektori MUP-a KS, javlja Faktor.  Sudeći prema snimcima, Memija (zasad) nije lišen slobode, ali je pod kontrolom policije, naoružane dugim cijevima.
 
Nakon što je istraga javila da je policija pretresa kuću Gordana Memije, kuma Elmedina Konakovića, ministra vanjskih poslova BiH, nekoliko sarajevskih medija objavilo je da pripadnici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo pretresaju i objekte povezane sa Mustafom Selmanovićem, šefom Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije.

Još uvijek se čeka zvanična izjava policijskih agencija o ovoj akciji.

Na najmanje dvadeset lokacija pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i Državne agencije za istrage i zaštitu BiH započeli su pretrese. Mete su osobe povezane sa narko kartelom Edina Gačanina Tita, objavio je jutros portal Istraga.

Specijalci su, kako saznaje Istraga, upali u kuću biznismena Gordana Memije, inače kuma ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića. Memija bi, kako tvrdi taj medij, trebao biti uhapšen. Osim njega, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo upali su i u kuću Mustafe Selmanovića, šefa Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije. I Selmanović, kućni prijatelj državnog tužioca Dubravka Čampare, trebao bi biti uhapšen.

Akcijom rukovodi Tužilaštvo BiH.

Istraga.ba proteklih je godina objavila desetine tekstova o vezama Gordana Memije sa narko kartelom Tito i Dino, kao i sa pranjem novca. No, ovaj biznismen je sve negirao i optuživao urednika Istraga.ba za klevetanje.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) prijavila je Gordana Memiju, Alema Hodovića, Nedeljka Eleka i još deset osoba zbog organizovanog kriminala i pranja novca. Izvještaj SIPA-e podnesen je 13. aprila 2016. godine Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo, ali je spis nakon toga preuzelo Tužilaštvo BiH.

Osim Alema Hodovića, Gordana Memije i Nedeljka Eleka, SIPA je zbog organizvanog kriminala i pranja novca prijavila Emiru Husić, direktora Com trade Distribution Adnana Subašića, zatim Dinu Kršlaka, Sanina Avdića, Milenka Eleka, Dragana Gluhovića, Đorđa Antonića, Marka Purkovića, Dragana Kojića te Arijanu Čengić Karalić. Istragu protiv ove organizovane kriminalne grupe isprva je provodilo Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, ali je predmet ustupljen Tužilaštvu BiH.