Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odgodio je kopneni napad na Rafah, na jugu Pojasa Gaze u kojem boravi 1,5 miliona raseljenih Palestinaca, javlja Anadolu.

Izraelska televizija KAN objavila je da je Netanyahu, koji je prošle sedmice rekao da je "određen datum" za kopneni napad na Rafah, "odgodio" ovaj korak.

Izraelska televizija nije dala nikakve informacije o tome zašto je i do kada je Netanyahu odgodio kopneni napad na Rafah.

U izjavi od 8. aprila, Netanyahu je rekao da je "određen datum" za kopneni napad na Rafah, gdje se sklonilo oko 1,5 miliona Palestinaca.

Grad Rafah, koji se nalazi južno od Gaze na egipatskoj granici, bio je dom za otprilike 280.000 Palestinaca prije izraelskih napada 7. oktobra prošle godine. Zbog izraelskih napada, 1,9 miliona ljudi raseljeno je u Pojasu Gaze, koji ima 2,3 miliona stanovnika.

Većina raseljenih Palestinaca sklonila se u Rafah, za koji je Izrael ranije tvrdio da je "siguran". Sa dolascima iz sjevernih regiona, stanovništvo Rafaha se više nego učetvorostručilo, dostigavši ​​1,5 miliona.

Većina Palestinaca koji su se sklonili u Rafah zbog nedostatka dovoljnog smještaja, bore se da prežive u kampovima koji se sastoje od improviziranih šatora.

Izraelska vojska često izvodi zračne napade na Rafah.

Strahuje se da ako Izrael izvrši kopneni napad na Rafah, civili neće imati skloništa u Pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je 9. februara dao instrukcije izraelskoj vojsci i sigurnosnim službama da "pripreme plan za napad na ovaj grad na jugu Pojasa Gaze".

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odustao je od napada na Iran nakon razgovora s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, piše New York Times.

Bajden je u telefonskom razgovoru odvratio Netanjahua od namjere da odobri osvetu Iranu nakon što je jučer Islamska republika lansirala oko 300 dronova i projektila na Izrael.

Nekoliko članova izraelskog ratnog kabineta bilo je za pokretanje uzvratnog napada na Iran, ali se od toga odustalo jer u iranskim napadima nije pričinjena ozbiljna šteta, kao i zbog razgovora Netanjahua sa Bajdenom.

Bajden je saopćio danas, nakon sastanka sa timom za nacionalnu sigurnost, da je posvećenost SAD sigurnosti Izraela "željezna“.