Postoji srednjovjekovna izreka koja kaže: „Samostan bez biblioteke je kao tvrđava bez oružja.“ U regiji Štajerska, "zelenom srcu Austrije", od 11. stoljeća stoji p benediktinska opatija Admont, jedno od najvažnijih samostanskih i kulturnih središta srednjeg vijeka.

Nalazi se na vratima Nacionalnog parka Gesäuse, Admont je impozantan kompleks, okružen planinama i šumama. Osnovao ga je salzburški nadbiskup Gebhard, zahvaljujući zemljištu koje je darovala grofica Friesach-Zelschach.

U opatiji se od prvih dana prikupljaju se rukopisi i svesci. Godine 1776. arhitekt Joseph Hueber sagradio je svoje remek-djelo: biblioteku dugu 70 metara, široku 14 metara i visoku 13 metara. To je najveća samostanska biblioteka na svijetu.

Njen strop se sastoji od sedam kupola, ukrašenih spektakularnim freskama Bartolomea Altomontea, koje prikazuju faze ljudskog znanja. Pod je izrađen od bijelog, crvenog i sivog mramora.

Police ove biblioteke sadrže oko 70.000 svezaka i više od 500 inkunabula (više od 200.000 knjiga nalazi se u cijeloj opatiji). Svjetlo koje pruža 48 prozora simbolizira jedan od ideala prosvjetiteljstva, vremena u kojem je sagrađen ovaj hram kulture.

Iako je biblioteka glavna atrakcija u Admontu, u ovom austrijskom samostanskom kompleksu danas se nalaze razni muzeji, poput onog za savremenu umjetnost, u kojem se nalazi zbirka Hannesa Schwarza, jednog od najvažnijih štajerskih umjetnika.