Najveća poznata biljka na Zemlji – morska trava koja je oko tri puta veća od Manhattana – otkrivena je uz obalu Australije.

Koristeći genetsko testiranje, naučnici su utvrdili da je velika podvodna livada u zapadnoj dijelu Australije zapravo jedna jedina biljka.

Vjeruje se da se širila iz jednog sjemena tokom najmanje 4.500 godina.

Ova morska trava pokriva oko 200 kvadratnih kilometara, rekli su istraživači s Univerziteta Zapadna Australija.

Tim je slučajno naišao na otkriće u zaljevu Shark, oko 800 kilometara sjeverno od Pertha.

Namjerili su razumjeti genetsku raznolikost ove vrste koja se obično nalazi duž dijelova australske obale.

Istraživači su prikupili izbojke iz cijelog zaljeva i ispitali 18.000 genetskih markera kako bi stvorili "otisak" iz svakog uzorka. Cilj im je bio otkriti koliko biljaka čini livadu.

"Odgovor nas je oduševio – bila je samo jedna", rekla je Jane Edgeloe, glavna autorica studije.

"To je to, samo se jedna biljka proširila na 180 kilometara u Shark Bayu, što je čini najvećom poznatom biljkom na Zemlji."

Ova biljka je također poznata i po svojoj otpornosti, jer je rasla na mjestima diljem zaljeva s vrlo promjenjivim uvjetima.

"Čini se da je stvarno otporna, preživljava širok raspon temperatura i ekstremno promjenjive svjetlosne uvjete, što bi zajedno obično bilo vrlo stresno za većinu biljaka", rekla je Elizabeth Sinclair, jedna od istraživačica.

Vrsta se obično širi do 35 centimetara godišnje. Ovako su istraživači procijenili da je bilo potrebno 4.500 godina da se proširi do sadašnje veličine.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Proceedings of the Royal Society B.