Sa nešto više od dva miliona stanovnika, Tiringija je jedna od najmanjih saveznih država Njemačke. Uprkos svojoj veličini, ova istočna pokrajina bi se u nedjelju mogla pretvoriti u epicentar političkog potresa s potencijalom da pomete vladu u Berlinu, piše danas španski El País. Harizmatični političar od 52 godine, bivši profesor srednje škole, trenutno je najstrašniji čovjek u zemlji. Zove se Björn Höcke, najradikalniji predstavnik krajnje desničarske Alternative za Njemačku (AfD) i želi postati sljedeći premijer Tiringije.

Ako ankete ne griješe, on će biti kandidat s najviše glasova. Njegova stranka ima 30% ispred demokršćana iz CDU-a, s oko 22%. Höcke vodi stranku u Tiringiji, koja je, kao i u Saskoj — drugoj saveznoj državi bivše Njemačke Demokratske Republike koja ove nedjelje obnavlja svoj parlament — službeno klasificirana kao "ekstremna desnica" od strane Saveznog ureda za zaštitu ustava, njemačke unutarnje obavještajne službe.

Höcke se jedva pojavljuje u Berlinu. Njegovi domeni su u Tiringiji, gdje ga simpatizeri dočekuju na trgovima malih gradova kao pravu rock zvijezdu. Iako nikada nije zauzimao najviše pozicije u stranci, on je njen najpoznatiji lik. Na mitinzima se pojavljuje nasmijan, u farmerkama i bijeloj košulji, i oštro kritikuje "stranke establišmenta", kako voli reći, "elitu" koja "uništava Njemačku". "Njemački narod", "domovina" su "u smrtnoj opasnosti", ponavlja pred publikom od nekoliko stotina ljudi koji aplaudiraju i klimaju glavama na obećanja da će deportovati sve ilegalne imigrante ili da će se prestati podučavati jednakost i seksualna raznolikost u školama.

Popularniji od supredsjednika stranke, Alice Weidel i Tina Chrupalle, a ujedno i zagonetniji, Höcke rijetko daje intervjue i izbjegava debate. Jučer se trebala održati jedna, ali nekoliko sati prije najavio je preko glasnogovornika da se povlači iz kampanje "zbog zdravstvenih razloga", što su njemački mediji odmah doveli u pitanje. Nekoliko sati kasnije najavio je na društvenim mrežama da će ipak sudjelovati u javnom događaju u petak. U Sömmerdi (19.000 stanovnika), prošlog vikenda, ponovno je iskoristio napad u Solingenu da zatraži glasove. "Grad je slavio svojih 650 godina historije s takozvanim (praveći znak navodnika prstima) festivalom različitosti. Čovjek s nožem koji je ubio tri osobe očigledno nije imao interesa za ovu vrstu različitosti", rekao je sa sarkazmom.

Dok su Höckeovi sljedbenici čekali na njega na trgu, nekoliko metara dalje okupili su se demonstranti koji obično kontraprogramiraju njegove nastupe. "Björn Höcke je nacista", pisalo je na jednom od transparenata koje su pokazivali. U centru Erfurta, glavnog grada Tiringije, prošle sedmice su se pojavili plakati s njegovom slikom i slikom Adolfa Hitlera na crnoj pozadini s porukom: "Vratio se". Politički analitičari, stručnjaci za krajnju desnicu i novinari ovih dana pokušavaju razotkriti misteriju Höckea. Šta bi uradio kada bi došao na vlast? Je li on pješak šireg pokreta, tzv. novih desnica?

Dva velika njemačka časopisa nedavno su mu posvetila svoje naslovnice. Der Spiegel ga prikazuje uz francusku desnu liderku Marine Le Pen i republikanskog kandidata za predsjednika Sjedinjenih Država, Donalda Trumpa, i zaključuje: "Ovako počinje fašizam". Časopis Stern donosi njegovu crno-bijelu fotografiju, kako gleda u kameru, i pita: "Ko glasa za ovog čovjeka?" "Koliko je ovaj čovjek opasan?", pitali su se u reportaži javne televizije ove sedmice.

"Höcke nije pragmatičan, nego upravo suprotno. On je ideolog", objašnjava novinar Ulrich Sondermann-Becker, koji prati AfD za javnu televiziju MDR. "Vidjeli smo to od njegovih prvih nastupa u državnom parlamentu. Nije tražio zajedničke tačke s drugim snagama, već se ponašao agresivno prema svima, a posebno prema CDU-u". Höcke se uzdigao kao lider kada je Njemačka primila više od milion sirijskih izbjeglica, u zimu 2015-2016, žestoko napadajući demokršćansku kancelarku Angelu Merkel. "Vidjeli ste kako uživa na sceni kao neka vrsta mesije, kupajući se u masama", prisjeća se novinar.

Poznato je da Höcke predvodi najekstremnije, ksenofobično i ultranacionalističko krilo stranke. U početku je bio prilično marginalan glas i bilo je pokušaja da ga se izbaci. Kao kada je izazvao intenzivnu debatu širom zemlje nazvavši spomenik koji odaje počast žrtvama Holokausta u centru Berlina "spomenikom srama".

Tokom godina, kontroverzni lider uspio je nametnuti svoju ideologiju i on je taj koji je, kroz djelovanje, izbacio umjerenije članove iz sve radikalnije stranke. Höcke već godinama izaziva polemike izjavama ksenofobnog karaktera ili pozivima na preispitivanje politike historijskog sjećanja Njemačke. Iako obično pažljivo mjeri ono što kaže i kako to kaže, tako da balansira na ivici zakonitosti bez prelaska te granice, posljednjih mjeseci se suočio s nekoliko suđenja zbog korištenja nacističkih slogana u svojim javnim govorima.

Ako je u prethodnoj izbornoj kampanji u Tiringiji, kada je AfD dobio 23,4% glasova, koristio slogan "Multikulturalizam znači multikriminalnost", ovaj put je ublažio svoj govor. Nije ponovio frazu koja ga je koštala dvije osude: "Alles für Deutschland" (sve za Njemačku), poznati slogan SA, paravojne formacije nacističkog režima, koju su njegovi članovi nosili ugraviranu na svojim službenim noževima.

Biti najjača politička snaga u nedjelju u regiji Tiringija značilo bi kvalitativni iskorak za AfD, na koji ostatak političkih formacija primjenjuje dosad nepokolebljivi sanitarni kordon. Krajnje desničarska stranka počinje drmati vlast, ali je uspjela postaviti svoje predstavnike samo u općinama i ruralnim okruzima. Malo je vjerovatno da bi Höcke mogao vladati; za to bi mu trebao partner, a nema nikoga ko je spreman ići ruku pod ruku, ili čak tolerisati, Alternativu za Njemačku.

Čak ni Savez Sahre Wagenknecht (BSW), populistička ljevičarska formacija koja dijeli s desničarima antiimigrantske slogane i bliskost s Rusijom, a koja bi, sa 17% namjere glasanja, matematički mogla podržati Höckea. Nitko ne želi da se ponovi situacija iz 2020. godine, kada je izbor liberalnog kandidata glasovima AfD-a izazvao potres koji je okončao karijeru nasljednice Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer, tada predsjednice CDU-a.

Ako ankete budu tačne, u ponedjeljak će početi period nesigurnosti s pregovorima za formiranje održive vlade. Bez Höckea. Kandidatkinja BSW-a u Tiringiji, Katja Wolf, bila je vrlo jasna prošle sedmice pred grupom stranih dopisnika u Erfurtu: "Neće biti nikakve saradnje s AfD-om".