Kultura | 19.02.2021.

IZLOŽBA U CORDOBI

Najljepši nakit Al-Andalusa

Ova iznimna zbirka dragulja biće izložena od 25. februara u muzeju Cordobe, u sklopu aktivnosti kojima se obilježava deset godina od otvaranja trenutnog sjedišta muzeja

N.H.

Arheološki muzej Córdoba čuva jedinstveno blago, 623 komada andaluzijskog nakita iz 11. stoljeća koji su pronađeni u gradu Baena i koji se ističu svojom kvalitetom i očuvanošću.

Ministrica kulture i historijske baštine Andaluzije, Patricia del Pozo, koja je predstavila blago andaluzijskih draguljara, precizirala je da je zbirka sastavljena od 98 komada zlata, srebra i pozlaćenog srebra, 14 zrna tvrdog kamena, četiri ogrlice od bkisera, 31 staklene perle od staklene paste i 476 perli nepravilnog oblika.

Ova iznimna zbirka dragulja biće izložena od 25. februara u muzeju Cordobe, u sklopu aktivnosti kojima se obilježava deset godina od otvaranja trenutnog sjedišta muzeja.

Del Pozo je objasnila da je ovo blago, kako zbog kvaliteta, tako i zbog količine i stanja očuvanosti komada, jedno od "najboljih od 16 poznatih, ako ne i najbolje", te se povezuje s onim "historijskim nasljeđem koje je bilo jedno od temeljnih stubova privrede Cordobe što je bio sektor izrade nakita i srebra.

Blago je pronađeno prije godinu dana na farmi "La Amarguilla", u općini Baena (Córdoba), a deponirano je u Arheološki muzej Córdoba.

Od tog datuma dijelovi zbirke "Tesorillo de La Amarguilla" prošli su detaljni postupak obnavljanja kako bi im se vratila njihova cjelovitost, zajamčila stabilnost i omogućilo izlaganje uz produbljivanje znanja o tome.

Studijom je obznanjeno da je zbirka nastala početkom 11. stoljeća i pretpostavlja se da je preživjela tako što je pažljivo skrivana u burnim vremenima političkih i vojnih preokreta, poput građanskog rata na kraju umajadskog halifata.

U "Tesorillo de la Amarguilla" ističu se prije svega dva para narukvica, jedan za ruke i drugi, veći kji je vjerovatno nošen oko nogu.

 

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Papa je tražio od Kulina bana da mu pošalje visočko krzno

Đoko Mazalić, veliki slikar koji je bio zaljubljen u bosanskohercegovačku prošlost

Uz sevdalinke naučio bosanski jezik

Pale lopatice sa Moulin Rougea