Ujedinjeni Arapski Emirati izrazili su interes za kupovinu područja Ras El Hekma na sjevernoj obali Egipta kao vid ekonomske podrške Kairu, pišu egipatske novine.

Područje je dio grada Marsa Matrouh, u pokrajini Matrouh. Njegova 50 km duga obalna zona, koja se nalazi između grada Dabaa i Marsa Matrouha, ima neke od najnetaknutijih plaža na svijetu, s bijelim pijeskom i tirkiznom vodom.

Privatne egipatske novine Al Mal objavile su u nedjelju da predviđeni projekat razvoja grada Ras El Hekma na sjevernoj obali uključuje finalizaciju sporazuma između egipatskog ministarstva stanovanja i nekoliko suverenih entiteta Emirata, među kojima je i Ministarstvo finansija. Ugovori o partnerstvu će se zasnivati ​​na doprinosima u naturi i gotovini, pri čemu će Emiratska strana platiti oko 22 milijarde dolara u zamjenu za kupovinu zemljišta u toj oblasti.

Slično tome, egipatski list Al Youm Al Sabea, koji je blizak vlastima, objavio je u nedjelju da je sporazum između egipatske vlade i nekoliko emiratskih kompanija i entiteta pri kraju za razvoj grada Ras El Hekma. Očekuje se da će ovaj sporazum rezultirati ubrizgavanjem milijardi američkih dolara u egipatsku centralnu banku. Razvoj grada Ras El Hekma dio je plana egipatske države za 2052. godinu za stavljanje grada na globalnu turističku mapu.

Očekuje se da će investicije iz Emirata povećati dostupnost američkih dolara u egipatskim bankama.

Egipat se suočava sa sve većom nestašicom strane valute u posljednje dvije godine. Od marta je svoju valutu držala fiksnom u odnosu na dolar uprkos rastućem jazu sa kursom na crnom tržištu. Funta je pala na više od 70 u odnosu na američki dolar na crnom tržištu, zbog čega je valuta za više od 50 posto slabija od njenog zvaničnog kursa Centralne banke od oko 30,9.  Godine ogromnog zaduživanja u inostranstvu dovele su Egipat u veliki vanjski dug i nedostatak čvrste valute potrebne za kupovinu osnovnih roba.

Vijest je izazvala osudu egipatskih opozicionara

Hišam Sabri, bivši bezbjednosni zvaničnik koji je sada kritičar Sisija, nazvao je Ras el-Hikmu "rajem na zemlji". “Ozbiljno ne mogu pratiti Sisijeve katastrofe. Juri brzinom od 250 nesreća na sat”, napisao je na X.

Amr Waked, glumac i režiser, također se obrušio na Sisija kao odgovor na izvještaj: „Ko je dao pravo takozvanom Abdel Fatahu el-Sisiju da prodaje Ras el-Hikmu? Mislim, da li je to nasljeđe njegove majke ili njegovog oca?”

Mamdouh Hamza, drugi Sisi kritičar, rekao je da bi projekat trebao biti ustupljen egipatskim programerima, a ne stranim.

Hamza, koji je Ras el-Hikmu opisao kao "najljepšu plažu u Egiptu", rekao je: "Bilo bi mudrije da projekat razvijaju egipatski programeri koji mogu platiti u dolarima, jer će u tom slučaju novac ostati unutar zemlje. A strani investitor će profit, koji je višestruko veći od cijene zemljišta, prenijeti van zemlje u stranoj valuti."