Načelnik Šipova Milan Kovač (SNSD) čovjek je nevjerovatnih menadžerskih sposobnosti. Sve što dotakne u kaljuži zaglavi. Naime, kako prenosi Capital.ba Kovač ne može servisirati tekuće obaveze u svom privatnom biznisu sa drvetom, zbog čega traži od Ministarstva finansija Republike srpske da mu po peti put u tri godine odobri odloženo plaćanje poreskih obaveza.

Kovaču, koji je uglavnom poznat po svom bahatom ponašanju i vrijeđanju novinara na naplatu je stiglo 303.736 KM po osnovu obaveza za njegovo preduzeće “DI Šipovo”. On traži da mu se za dio dospjelih, a neplaćenih obaveza, odnosno 190.711 KM odobri odloženo plaćanje. Inače, Ministarstvo finansija na čelu sa Zorom Vidović je Kovaču po pitanju “DI Šipovo” dva puta izašlo u susret.

Kada je u pitanju Kovačeva druga firma “Čajavec company”, situacija je nešto bolja, jer je zaključno sa 10. aprilom ove godine dug 93.711 KM. I u ovom slučaju, Ministarstvo finansija je odobrilo odgođeno plaćanje.

Inače, Kovač po godinu dana radnicima ne uplaćuje doprinose, dok sa isplatom plata kasni i po nekoliko mjeseci. Kovač nije previše uspješan ni u vođenju lokalne zajednice, gdje se, kako tvri Capital.ba pojedinim radnicima također ne uplaćuju obaveze po osnovu plata i doprinosa.

Nedavno je na prijedlog Kovača Skupština ove opštine izglasala odluku o novom kreditnom zaduženju od pet miliona maraka, a baci će vratiti sedam miliona KM.