Učenici muslimani su sve brojniji u mnogim američkim gradovima, što je motiviralo javne škole da budu pažljivije prema njihovim potrebama tokom Ramazana.

Na primjer, u Dearbornu u Michiganu, gdje je skoro polovina od 110.000 stanovnika arapskog porijekla, nastavnici i osoblje javnih škola nastoje olakšati učenicima koji poste tokom Ramazana.

“Dozvoljavamo učenicima da sami praktikuju svoju vjeru sve dok to ne ometa školski dan,” rekao je glasnogovornik Dearborn Schools David Mustonen. “Također pokušavamo pronaći druge prostore ili aktivnosti u školi za vrijeme ručka za one učenike koji poste.”

Ali, naglasio je da su ovi učenici i dalje obavezni da završe sve zadatke.

U St. Paulu, Minnesota, East African Elementary Magnet School izdvojila je prostor u biblioteci gdje učenici koji poste i ne žele biti u kafeteriji mogu provesti odmor radeći druge aktivnosti pod nadzorom poput čitanja, rekao je direktor Abdisalam Adam.

Škola sa 220 učenika otvorena je prošle jeseni kao dio sistema javnih škola St. Paula, i ima državni nastavni plan i program, ali također ima za cilj jačanje kulturnih i jezičkih veza sa Somalijom i drugim istočnoafričkim zemljama. Adam je rekao da su oko 90% učenika somalijski muslimani.

Adam, koji je radio sa okrugom skoro 30 godina, rekao je da govori svom osoblju da se post tokom Ramazana uklapa u opći cilj brige o učenicima.

„Sve potrebe su povezane“, rekao je.

Za školske okruge koji su manje upoznati s muslimanskom tradicijom, dostupni su resursi. Na primjer, Islamic Networks Group, neprofitna organizacija sa sjedištem u Kaliforniji, pruža, između ostalog, online informacije za edukatore o Ramazanu i njegovom značaju za muslimane.

Mnogi okruzi “ne znaju mnogo o islamu ili bilo kojem od naših praznika”, rekao je Maha Elgenaidi, izvršni direktor grupe. „Ako ne znaju mnogo o tome, ne mogu mnogo da pruže učenicima u smislu smještaja“ dok ne nauče više, a roditelji se aktivno uključe u traženje smještaja.

Ona kaže da će učenicima koji poste možda trebati pauza od napornih aktivnosti na časovima fiskulture, te im treba omogućiti da nadoknade propuštene testove zbog izostanka kako bi proslavili Ramazanski bajram.

Post nije obavezan za manju djece, ali mnoga muslimanska djeca vole post kako bi sudjelovala u ramazanskim porodičnim aktivnostima, navodi ING. Odgajatelji također moraju znati o tipičnim promjenama u rutini muslimanskih porodica tokom Ramazana, kao što je buđenje za sehur obrok prije zore i ostajanje do kasno da bi  prisustvovali namazu u džamiji, rekao je Elgenaidi.

Kada su djeca dr. Aifre Ahmeda bila mlađa, pakistansko-američka ljekarnica i njen suprug dijelili informacije o ramazanu sa drugim roditeljima iz razreda, čitajući im ramazanske priče i dijeleći vrećice sa slatkišima kao što su hurme.

„Shvatio sam da muslimanske porodice u školi moraju mnogo da se obrazuju“, rekao je Ahmed, koji živi u Los Altosu u Kaliforniji.

Ahmedov suprug, Moazzam Chaudry, rekao je da gestovi dobre volje, kao što je kada nastavnici daju ramazanski pozdrav, šalju poruku inkluzivnosti.

Za porodice imigranata, „to je prva stvar koja vam… prirodno padne na pamet: 'Jesmo li integrirani u ovo društvo? Da li nas ovo društvo uopće prihvaća?" rekao je on.

"Ove male stvari imaju tako ogroman utjecaj."

Punhal, kćerka para koja pohađa srednju školu, rekla je da učestvuje u fizičkom vaspitanju tokom Ramazana, ali preskače trčanje kada posti jer će joj nakon toga trebati voda. Rekla je da joj je nekoliko prijatelja nemuslimana reklo da bi željeli postiti s njom u društvu.

Naiel, njen brat koji pohađa državnu srednju školu, rekao je da mu je bilo drago kada je učiteljica razgovarala s razredom o Ramazanu i rekla mu da, ako treba, može odrijemati.

Želi da drugi bolje razumiju zašto posti.

„Mnoga djeca i nastavnici misle... da se mučim ili kao da je to dijeta“, rekao je on. “Kada postim, osjećam mnogo više zahvalnosti prema svima oko sebe i prema ljudima koji su siromašni.”

U Dearbornu, 14-godišnji Adam Alcodray pohvalio je škole u Dearborn High za njihovo razumijevanje tokom Ramazana.

„Mnogi nastavnici su blaži, što nam dozvoljava da radimo manje“, rekao je Alcodray, učenik 9. razreda.  

Alcodray kaže da posti od 6:20 ujutro do oko 20 sati

“Nije tako loše da budem iskren”, rekao je. “Kada znate da ne možete jesti, nešto u vašem mozgu škljocne.”

Hussein Mortada, 17-godišnji apsolvent u Dearborn High, rekao je da je porodična solidarnost neprocjenjiva tokom Ramazana.

„U mojoj porodici svi poste“, rekao je Mortada. “Svi prolaze kroz istu stvar. Cijeli mjesec je namijenjen da se približite Bogu i ojačate svoju duhovnost."

Ove godine, Ramazan ima dodatni značaj zbog teškoća koje trpe ljudi u Gazi, rekao je Mortada.

“Osjećam se bespomoćno samo dok sjedim ovdje na svom telefonu i gledam sve što se dešava,” rekao je. “Sve što možete učiniti je osjećati se prema njima i moliti se za njih.”

Alcodray je dijelio slične osjećaje.

“Kada pogledate šta djeca jedu u Gazi, cijenite ono što vaša mama pravi”, rekao je. “Kada imate loš dan, shvatite kroz šta oni prolaze.”

U istočnoafričkoj školi u St. Paulu, Marian Aden – koja tamo obučava druge nastavnike – stavlja kao prioritet podsticanje smještaja u vezi s ramazanom za učenike koji poste.

Aden je rekla da se njena najmlađa ćerka, četvorogodišnja Nora, probudila uzbuđena zbog početka Ramazana 11. marta - ali njeni učitelji u predgrađu u kojem žive nisu bili upoznati s tim. Aden je rekla da će joj lahnuti kada Nora sljedeće godine počne pohađati školu.

Minnesota je dom sve većeg broja izbjeglica iz ratom razorene Somalije. Nekoliko školskih okruga je nedavno priredilo program za Bajram.

U Washingtonu, DC, Abdul Fouzi ima dvije kćeri, starosti 8 i 12 godina.

Odrastajući u Sijera Leoneu 1980-ih, Fouzi je rekao da je postio cijeli dan već sa 11 godina. Ali svoju stariju kćer nije tjerao da učini isto.

“Još su prilično mladi tako da nisu spremni da izdrže cijeli dan bez hrane i vode,” rekao je. 

Ipak, želi da se naviknu na tu ideju; ove godine želi da eksperimentišu sa postom pola dana.

Za Fouzija, važnije od strogog pridržavanja pravila u njihovim godinama je njihovo razumijevanje značenja Ramazana i važnosti molitve za mir.

“Oni izmišljaju svoja mala pravila i pronalaze rupe u shvatanju kako žele da učestvuju i praktikuju Ramazan na različite načine, i ja se slažem s tim,” rekao je.