Današnja regija Madrida bila je područje unutar Marca Media, prostora u kojem je Al Andalus bio podijeljen u vrijeme halifata. Počinjao je na izvorima rijeka Duero i Tagus, a završio na rijeci Guadiana.

To je bilo strateški važno područje za muslimane. Ovdje su izgradili tvrđave kako bi pratili i upozoravali na eventualne napade neprijateljskih trupa i zaustavili njihovo napredovanje. Između 9. i 10. stoljeća izgradili su veliku odbrambenu mrežu, sastavljenu od nekoliko stražarnica i tvrđava. Danas su one turistička atrakcija.

Najveći dragulj svakako je  Talamanca koja je vjerovatno bila jedino naselje koje je u sadašnjoj madridskoj regiji steklo status medine ili grada, iako postoje neke naznake da je i Madrid imao status medine. Ovaj je grad zauzimao centralni i strateški pvažan oložaj u dolini Jarame. Uz nju je, još od rimskog doba, prolazio najvažniji komunikacijski put između dviju visoravni u cijeloj regiji.

Talamanca krije pravo blago, mnoge građevine iz njegove raskošne srednjovjekovne prošlosti još su sačuvane. Nakon trijumfa kršćanskih kraljevstava, stare muslimanske utvrde prešle su u ruke plemićkih kuća i vojnih redova ili su došle pod pasku crkvenih vlasti a neki od njih su pretvoreni u palače.