Možda je to samo još jedna šala koju osnivač Tesle objavljuje gotovo svakodnevno, ali koja nije prošla nezapaženo. Nekoliko sati kasnije, Mark Zuckerberg je na Instagramu objavio snimak ekrana Elona Maska, uz napomenu: „Pošaljite mi adresu. Oktagon Las Vegasa”.

Već nekoliko godina Mark Zuckerberg je strastveni zaljubljenik brazilskog jiu-jitsu. Pozvan 2022. u podcast voditelja i komentatora Ultimate fighting meča Joea Rogana, objasnio je da je otkrio ovu borilačku vještinu tokom pandemije i da je marljivo prakticira. Posljednjih mjeseci učestvovao je na svojim prvim takmičenjima, a slučajno je ove sedmice najavio i da se priprema za učešće u MMA borbama, borilačkom sportu koji kombinuje tehnike iz nekoliko borilačkih vještina, uključujući brazilsku jiu-jitsu.

Borilački sportovi općenito doživljavaju rast popularnosti u Silikonskoj dolini, posebno među višim rukovodiocima koji u ovim sportovima vide ogledalo ultrakonkurentnog okruženja tehnoloških kompanija. Izvršni direktor Paypala Dan Schulman, na primjer, prakticira “krav magu” i rekao je u nedavnom intervjuu da mu ovaj izraelski borilački sport pomaže da donosi odluke brže i efikasnije, osiguravajući da se uspješno nosi sa drugim šefovima tehnoloških kompanija.

Kritičari to vide kao izraz virilizma, u sektoru koji se smatra ne baš sportskim. Brazilski jiu-jitsu je posebno privukao mnoge “geeky” ljude tokom protekle decenije, vjerovatno zbog svoje reputacije posebno taktičkog borilačkog sporta. Toliko da je specijalizovana štampa objavila nekoliko članaka o ovom fenomenu.

Konačno, ovo uprizorenje tuče između Elona Muska i Marka Zuckerberga podsjeća na izazove – rijetko praćene tučom –između repera - smišljanjo obračunavanje u ringu između poznatih ličnosti, manje-više umjetno orkestrirano, koji su se umnožili od kasnih 2010-ih i isceniranja velike show borbe između YouTube zvijezda Logana Paula i KSI-ja.

Je li prijedlog Muska bio zaista ozbiljan? Činilo se da se preko noći biznismen – djelimično – povukao, objavljujući seriju viceva o svojoj kondiciji. “Najvjerovatniji ishod situacije je uvijek najsmješniji ”, napisao je na Twitteru jednu od svojih omiljenih fraza. Pogotovo što milijarderu ovo nije prvi pokušaj zakazivanja borbe: u martu 2022. godine, on je na borbu izazvao i … Vladimira Putina, u nizu posebno sumnjivih poruka.

No, iza provokacija i šala, najvažnija "tuča" dvojice poslovnih lidera vjerovatno će se odigrati u narednim mjesecima na njihovom historijskom terenu: društvenim mrežama. Meta će u narednim sedmicama pokrenuti novi projekat, za sada poznat pod kodnim imenom "P92" ili "Barcelona", koji bi direktno konkurirao Twitteru.

Prema prvim prezentacijama napravljenim pred nekolicinom influensera, a prema informacijama iz američke specijalizovane štampe, P92 bi bio servis za objavljivanje kratkih tekstualnih poruka, zasnovan na otvorenom protokolu koji omogućava integraciju sa drugim aplikacijama ili servisima, i koji bi bio direktno uključen u Instagram od samog lansiranja. Funkcije koje bi omogućile aplikaciji da se direktno takmiči s Twitterom. Ova usluga imala bi u staru koristi od 1,3 milijarde korisnika Instagram naloga.

Od preuzimanja Twittera od strane Elona Muska i vrlo kritikovanih promjena koje je unio njegov novi šef, mnogi korisnici kažu da su tražili alternativu društvenoj mreži. Ali uprkos početnom entuzijazmu za alternativne platforme kao što je Mastodon i pokretanju nekoliko projekata sličnih Twitteru, do sada se nije pojavio nijedan ozbiljan konkurent.