Jahja Muhasilović, profesor međunarodnih odnosa gostovao je u večerašnjoj emisiji 7 Plus televizije Hayat. Komentarišući odluku opozicije da ne prihvati poziv ‘Trojke’ o pregovorima kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona, Muhasilović je to okarakterisao kao pametan i pravedan potez.

“Da su pristali pregovarati o onom što je ‘dogovoreno’ u Bakincima, postali bi saučesnici izdaje, jer promjene Ustava nisu kamen spoticanja za EU. To nije zatraženo nikada od strane EU i da su pristali opozicioni lideri da prisustvuju današnjem sastanku , bili bi saučesnici procesa i to bi bila slamka spasa za Trojku, jer je na vidjelo izašlo da su udovoljavali HDZ-u. Iz pisma Blinkena se vidi da SAD nisu bili u toku informacija, odnosno da Trojka i HDZ nisu Washingtonu davali tačne informacije. Na taj način su lagali američku diplomatiju.

Čović je mislio da ima otvoren prostor da radi šta hoće što se pokazalo da to nije tako. Mudar potez opozicije. Konaković pokušava opoziciju predstaviti kao nekog ko pokušava blokirati dogovor i evropski put. Cijela priča oko promjene Ustava nije u EU paketu”, pojasnio je.

Dodaje kako su ovim Čović i Dodik pokušali iskoristiti situaciju, a ‘trojka’ je postala ‘veći katolik od pape’.

“Čović želi promijeniti način izbora hrvatskog člana Predsjedništva i pokušava drugo političko poluvrijeme iskorisitit da dobije to. On preko Konakovića pokušava prikazati da je to ključno za ulazak u EU. Postoje presude koje se trebaju implementirati i koje nas čekaju na evropskom putu, ali one također nisu uslov za ulazak u EU. Ukoliko ne dobijemo martovska očekivanja, okrivit će opoziciju.

EU traži tri zakona, a to su: Zakon o pranju novca, sukobu interesa i o sudovima. Što se tiče Dodika, i on pokušava iskoristiti ovu priliku da se sklone strane sudije iz Ustavnog suda. Trojka je postala transmitor poruka koje žele Čović i Dodik”, ocijenio je.

Što se tiče Schmidtovog angažmana, Muhasilović navodi da se prepao, jer je uvidio da je cijela stvar izmakla kontroli, za što krivicu najvećim dijelom upravo snosi on.

“Schmidt je plašljiv i dvoličan. Dopustio je da HDZ-u da preuzme sve političke procese u Federaciji, a počeo je i da gubi podršku SAD-a. Nije se njihovim zahtjevima udovoljilo, napravili su ih budalama i oni su gnjevni. Schmidt ne može ništa uraditi bez Murphya čiju podršku nema. Cenzus je opasna stvar. Ukoliko bi se uveo 4 posto na lokalnim i 5 na općim, to bi imalo negativne konsekvence za Bošnjake. Prvo što bi bošnjačku političku snagu u RS-u eliminisalo. Bošnjaci bi izgubili jedan mandat u RS, oslabljeni bi bili u NSRS jer su ionako na granici. Druga opasnost je da bi nestalo hrvatske opozicije, HDZ bi ostao hrvatski hegemon i to bi ubilo pluralizam među hrvatskim glasačima. Nastradali bi NIP i Naša stranka na državnom nivou, ali oni tu ne crpe snagu, zadržali bi hegemoniju u KS”, kazao je Muhasilović, zaključivši:  

“U konačnici bi dovelo da RS u potpunosti kontroliše Dodik, s druge strane bi HDZ ostao jedini hegemon u hrvatskom korpusu, a ‘Trojka’ bi mogla da vlada u bošnjačkim sredinama jer će njih HDZ održavati u tehničkom mandatu preko Doma naroda. HDZ i SNSD su dvije polItičke stranke i one se najviše opiru mijenjanju biračkih odbora iz razloga što je najviše manipulacije u mjestima gdje nema političkog pluralizma. I treća stvar je CIK. Pokušavaju napraviti zavrzlamu u kojoj počinju sa pričom da je CIK pod političkom kontrolom. Time bi se u CIK zacementirali i SNSD i HDZ.”