Skupština Islamske zajednice Kosova aklamacijom je danas izabrala muftiju Naima Ternava za još jedan petogodišnji mandat na čelu ove institucije.

Naimu Ternavi, koji je bio jedini kandidat, ovo je peti mandat za redom na čelu Islamske zajednice Kosova. Naim Ternava prvi put je izabran za predsjednika Islamske zajednice Kosova 2003. godine.

U svom govoru, muftija Ternava se zahvalio svima na ukazanom povjerenju i podršci u proteklim mandatima, rekavši da je prioritet u novom mandatu obrazovanje, unapređenje i oplemenjivanje građana, saopćeno je iz Islamske zajednice Kosova.

Muftija Ternava je rekao da mu je jedan od ciljeva da zaštiti vjernike od ekstremizma, sektaštva i polarizacije vjere. Istakao je da će prioritet biti i omasovljenje vjerskog obrazovanja širom Kosova.

Danas je konstituiran i novi saziv Skupštine Islamske zajednice Kosova, koju čini 31 član, a potom su delegati nastavili s glasanjem novih čelnika ove vjerske institucije.

Za novog predsjednika Skupštine Islamske zajednice Kosova tajnim glasanjem izabran je Ajni Sinani. Izabrano je i novo Predsjedništvo Islamske zajednice Kosova.