Nekoliko zastupnika Evropskog parlamenta zatražilo je od visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella da im odgovori šta namjerava poduzeti u slučaju promjene crnogorskog zakona o državljanstvu, koji bi mogao destabilizirati zemlju.

„Crna Gora, država s oko 630.000 građana, trenutno zabranjuje izdavanje dvojnog državljanstva, a bilo kakve promjene u tom kontekstu mogle bi imati teške i dugoročne posljedice na procese donošenja odluka i identitet zemlje“, piše u pismu koje je inicirao hrvatski zastupnik Davor Stier (HDZ/EPP).

Stier je naglasio da je »važno da EU vrlo pomno prati što se događa po tom pitanju«.

„Evropska komisija je već zatražila konzultacije oko Crne Gore. Želimo da ovo pitanje ne prođe ispod radara jer bi ovakva promjena mogla imati implikacije da se promijeni ne samo biračko tijelo nego time i identitet Crne Gore. Što bi onda naravno utjecalo na njenu prozapadnu i proeuropsku orijentaciju“, rekao je Stier za riječki Novi list.

Dodao je da je jako važno da međunarodna zajednica, a s njom i EU prati razvoj događaja u Crnoj Gori.

„Važno je da se to prati. To je naša uloga i kao zastupnika u Europskom parlamentu. Ovo su potpisali i kolega iz Njemačke i kolege iz Slovenije zajedno s kolegom Sokolom iz Hrvatske. Prema tome, to je isto tako jedna poruka u smislu da je ovo važno pitanje koje neće proći ispod radara. Jer je u pitanju velika stvar, za jednu zemlju koja ima oko 630.000 stanovnika, kada se govori o tome da bi više desetaka tisuća ljudi moglo sada odjednom upisati u njeno državljanstvo i onda biti birači. Jasno je da se time želi manipulirati na način da se promijeni orijentacija zemlje, pa i sam njen identitet. A time i ugrozi suverenost Crne Gore“, rekao je Stier.

Pismo su supotpisali njemački eurozastupnik Michael Galer (CDU/EPP), slovenski zastupnici Matej Tonin (Nova Slovenija-Kršćanski demokrati/EPP) i Milan Zver (SDS/EPP) te hrvatski europarlamentarac Tomislav Sokol (HDZ/EPP).

U ovom trenutku u Crnoj Gori koja je zemlja kandidatkinja za članstvo u EU-u, u toku je javna rasprava o ideji da se promijeni Zakon o državljanstvu i omogući donošenje odluke o pravu na stjecanje dvojnog državljanstva.

Europarlamentarci u pismu kažu da to zaslužuje evropsku pozornost, „posebno kada je riječ o europskom putu Crne Gore, ali i suverenitetu države“.

U pismu upućenom visokom predstavniku Josepu Borrellu kaže se da bi usvajanje prava na dvojno državljanstvo „omogućilo zemljama koje imaju geostrateški interes u Crnoj Gori da utječu na njezine izborne rezultate“, te da „posebno zabrinjava činjenica da bi brojčano malo biračko tijelo u Crnoj Gori lako moglo biti nadjačano glasovima novih birača, koji će to pravo ostvariti dobivanjem dvojnog državljanstva“.

Prema sadašnjem zakonu, osobe koje su dobile neko drugo državljanstvo prije 3. juna 2006. godine imaju pravo na dvojno državljanstvo, ali oni koji su nakon toga stekli neko drugo državljanstvo gube po automatizmu crnogorsko. Zakon predviđa da je u potonjem slučaju moguće zadržati ili dobiti crnogorsko državljanstvo samo ako postoji bilateralni sporazum s državom čije državljanstvo ta osoba ima. Crna Gora nema takav sporazum sa Srbijom.

Crnogorski profesor međunarodnog prava i bivši sudija Evropskog suda za ljudska prava Nebojša Vučinić izjavio je da bi takve promjene zakona o državljanstvu imale „enormne posljedice“.

„One bi potpuno devastirale i pravni i politički poredak u Crnoj Gori, jer bi se dalo pravo glasa, uključujući i pravo odlučivanja na referendumu, stotinama hiljada ljudi, prvenstveno iz Srbije. Ovo je dio specijalnog rata i specijalne velikosrpske kampanje koji se već nekoliko godina vodi protiv Crne Gore“, rekao je nedavno Vučinić za Glas Amerike (VOA).