Palestinski fotoreporter Motaz Azaiza evakuisan je u utorak iz Gaze, nakon što je preživio 108 dana izraelskog vojnog napada na tu teritoriju. Ovaj 24-godišnjak je dokumentirao razaranja koja su nastala u njegovom rodnom gradu od početka  izraelske agresije na Gazu u oktobru.

Danas je na Instagramu objavio emotivan video, objašnjavajući svoju odluku da napusti Gazu, gdje su novinari česte mete izraelskih dronova i ratnih aviona.

"Ovo je posljednji put da ćete me vidjeti sa ovim teškim, smrdljivim [press] prslukom. Odlučio sam da se evakuišem danas," rekao je.

"Nadam se da ću se uskoro vratiti i pomoći da se ponovo izgradi Gaza", dodao je. Otkrio da će otputovati u Katar.

Azaiza je postao jedan od najistaknutijih glasova iz Gaze na društvenim mrežama, isporučujući redovne vijesti na engleskom jeziku za svojih 18 miliona pratilaca na Instagramu, pokazujući razaranja koja su nastala u Gazi.

Prije oktobra, Azaiza je imao samo 25.000 pratilaca na Instagramu, kada je dokumentirao svakodnevni život u opkoljenoj palestinskoj enklavi.

Tokom posljednja tri mjeseca, njegove šokantne i srceparajuće slike dale su ljudima širom svijeta nefiltrirani pogled na izraelsku agresiju na Gazu, gdje se vjeruje da je ubijeno više od 25.000 ljudi.

Usred užasnijih i mračnijih izvještaja dominirali su veličanstveni primjeri otpornosti stanovnika Gaze: dijeljenje obroka, igranje fudbala i odlazak na plažu.

Azaiza je često dijelio svoja lična razmišljanja, izražavajući razoran fizički i psihički bol koji mu je nanijela tromjesečna agresija.

"Sav ovaj pritisak na moje mentalno zdravlje će me natjerati da platim mnogo u budućnosti", napisao je Azaiza na X u decembru.

Njegovu objavu u utorak pratio je izliv podrške pratilaca na društvenim mrežama.


"Motaz je sam promijenio način na koji je svijet vidio Gazu. On je otvorio toliko očiju za strahote sa kojima se palestinski narod suočava svaki dan", napisao je jedan korisnik X.

Azaizin rad je međunarodno priznat, a TRT World Citizen je u subotu imenovao Azaizu za 'Komunikatorsku nagradu' za 2024.

GQ Middle East ga je predstavio kao svog 'Čovjeka godine' 2023. u novembru.

Uprkos priznanjima i međunarodnom priznanju, ovo nije umanjilo stvarne rizike s kojima se suočavaju Motaz i drugi palestinski novinari na terenu.

Izrael je ubio najmanje 119 novinara u Gazi od 7. oktobra – što je više od jednog novinara dnevno, prema Međunarodnoj federaciji novinara.

Drugi, kao što je novinarka The New Arab's Gaze Diaa Al-Kahlout, pritvoreni su i podvrgnuti ponižavajućem tretmanu i mučenju od strane izraelskih snaga.

Tokom svog izvještavanja, Aziaza je primio nekoliko prijetnji sa nepoznatih izraelskih telefonskih brojeva.

Novinar Al Jazeere Wael Dahdouh, koji je preživio izraelske zračne napade i ubistvo porodice, također se uputio u Katar preko Egipta kako bi se liječio nakon zadobijenih povreda.