Dana 7. jula 1965. godine umro je jevrejski političar Moshe Sharett, koji je bio drugi premijer države Izrael i prvi ministar vanjskih poslova. Zanimljivo je da je Moshe Sharett rođen na području današnje Ukrajine, u gradu Hersonu blizu ušća rijeke Dnjepar u Crno more. Tu je živjela brojna jevrejska zajednica, a 1894. godine, kad je Sharett rođen, to je područje pripadalo Ruskom Carstvu. Izvorno je u Ruskom Carstvu Sharettovo prezime glasilo Čertok (ponekad se piše i kao Shertok).  

Moshe Sharett preselio se već 1906. godine u Palestinu, koja je tad bila dio Osmanske države. Dvije godine njegova porodica je živjela u iznajmljenoj kući u selu Ein-Sinya, sjeverno od Ramale. Kasnije su se preselili u Jaffu, a zatim su postali jedni od porodica osnivača  Tel Aviva.

Završio je prvi razred Hebrejske gimnazije u Herzliji, čak je studirao muziku na Šulamitskom konzervatorijumu. Zatim je otišao da studira pravo na Univerzitetu u Istanbulu, istom univerzitetu na kojem su studirali Yitzhak Ben-Zvi i David Ben-Gurion. Međutim, njegovo studiranje  je prekinuo Prvi svjetski rat. Služio je kao poručnik u Osmanskoj vojsci, radeći kao prevodilac. 

Postao je ugledan cionist i bio je među potpisnicima Izraelske deklaracije nezavisnosti.

Bio je glavni pregovarač u sporazumima o prekidu vatre koji su zaključili rat za nezavisnost 1948. godine. Od 1933. godine vodio je politički odjel Jevrejske agencije. Osnovao je i Jevrejsku brigadu, koja se borila sa britanskom vojskom tokom Drugog svjetskog rata.

Moshe Sharett bio je i prvi izraelski ministar vanjskih poslova, a tu je funkciju je obnašao osma godina, čak i u vrijeme dok je bio premijer Izraela. Na funkciji ministra vanjskih poslova naslijedila ga je poznata Golda Meir. I ona je rođena u Ukrajini, odnosno u Kijevu, a kasnije je također bila izraelska premijerka.

Sharettova se slika danas nalazi na izraelskim novčanicama, i to onima od 20 novih šekela. Moshe Sharett umro je u Jeruzalemu u 71. godini, a pokopan je u Tel Avivu.