Izraelske odbrambene snage (IDF) poručile su Irskoj da ukloni svoje mirovne snage sa ispostave na granici s Libanom dok se nastavlja invazija na tu zemlju. Izvori su potvrdili da je zahtjev upućen sjedištu Privremenih snaga Ujedinjenih naroda u Libanu (UNIFIL) i pojedinim zemljama koje daju trupe, uključujući Irsku. Izraelu je rečeno da će trupe ostati na mjestu.

Na libansko-izraelskoj granici postoji jedna irska ispostava koja je poznata kao Plava linija. Ovu ispostavu, označenu kotom 6-52, čini jedan irski vod koji je odgovoran za osmatranje granice i izvještavanje o upadima.

To područje je ranije ove sedmice bilo poprište intenzivnih borbi između IDF-a i militantne libanske grupe Hezbollah, tokom kojih je Izrael pretrpio velike gubitke. Neke od borbi vodile su se na manje od 2 km od irske ispostave.

Upozorenje da se mirovne snage uklone s granice povećava izglede da Izrael pokrene invaziju punog razmjera preko granice. Dosadašnji upadi bili su ograničenog obima. Irska je vlada obavijestila izraelske zvaničnike da je kretanje trupa UNIFIL-a stvar UN-a i njegovog komandanta snaga na terenu. UNIFIL je rekao Izraelu da neće povlačiti trupe.

U međuvremenu, dvadesetak irskih državljana napustilo je Liban u petak dok su se borbe nastavile između IDF-a i Hezbollaha.

Irski ministar vanjskih poslova Micheál Martin rekao je da su 24 irska državljanina, u dvije grupe, uz pomoć Holandije i Kanade napustili zemlju. Otputovali su vojnim i unajmljenim civilnim avionima nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova ponovilo savjet svim irskim građanima da napuste zemlju.

Govoreći novinarima u Corku u petak popodne, Martin je rekao da je svim irskim državljanima koji su "naznačili da su zainteresirani da napuste Liban" pružena pomoć u tome i da njegovo odjeljenje ostaje u bliskom kontaktu s onima koji su odlučili da ostanu.

Bilo je slobodnih mjesta za odlazak više ljudi, ali većina od otprilike 150 Iraca koji žive u Libanu odlučila je da to ne učini. Irski zvaničnici rekli su da bi se to moglo promijeniti ako se sigurnosna situacija pogorša u budućnosti.

„Očigledno je da je situacija fluidna“, rekao je Martin. “Mnogi građani su tu već duže vrijeme. Imaju duboke korijene u Libanu i ne žele otići u ovoj fazi. U suštini smo pomogli svima koji žele da izađu.”

U međuvremenu, više od 70 irskih mirovnjaka koji su bili na odsustvu kada je Izrael pokrenuo invaziju na Liban prošlog mjeseca ne mogu se ponovo pridružiti svojoj jedinici. Situacija u Libanu trenutno se smatra previše opasnom da bi se vojnici vratili u Bejrut i odvezli ih u područje misije Unifil na jugu zemlje, rekli su vojni izvori.

Izraelske trupe i oklopna vozila redovno su vidljivi sa irskih ispostava, što izaziva bojazan od potencijalnih raketnih napada Hezbollaha na tom području. 124. pješadijski bataljon Odbrambenih snaga, doprinos Irske misijama UNIFIL, sastoji se od 370 vojnika. Međutim, trenutno se u zoni operacija nalazi manje od 300 vojnika zbog, dijelom, velikog kontingenta osoblja koji se vratio u Irsku na odmor prije najnovijih neprijateljstava.

Ovo ostavlja irski bataljon oko 25 posto ispod snage, ali vojni izvori kažu da to ne utiče na operativne kapacitete ili mjere zaštite snaga jer je izraelska invazija značajno smanjila tempo rada jedinice. Vojno rukovodstvo namjerava da drži u pripravnosti trupe koje se nalaze u Irskoj. Oni će formirati rezervne snage za brzu reakciju koje mogu biti vraćene u Liban ako se situacija značajno pogorša.

Jedna od mogućnosti je da ove rezervne snage budu vraćene da pomognu u evakuaciji misije, ukoliko UN odluče da povuku UNIFIL trupe. Međutim, vojni izvori rekli su da je to malo vjerovatno i da se ne pripremaju da irske trupe napuste područje misije.

Mnogi vojnici na odsustvu u Irskoj željni su da se vrate u Liban uprkos opasnosti. "Osjećaju da propuštaju akciju i zabrinuti su za svoje drugove", rekao je izvor.

Komandant bataljona, potpukovnik Tom Fox, trebao je da se vrati u Irsku na ovoj rotaciji. Međutim, odlučio je da ostane u misiji zbog pogoršane sigurnosne situacije. Ovo je drugi put da mu je otkazan odmor.

Odgovarajući na upite, glasnogovornik Odbrambenih snaga je rekao: “Štab UNIFIL-a dao je instrukcije svim bataljonima da ograniče kretanje s obzirom na situaciju koja je u toku. Procjene na koridoru snabdijevanja sjeverno od Litanija do Bejruta su napravljene na početku eskalacije i utvrđeno je da trenutno okruženje ne pogoduje kretanju velikih konvoja. Osoblje koje je trenutno na odsustvu dobilo je instrukcije da zadrži povratak u Liban i ostane u pripravnosti dok ne bude dostupan siguran prozor za povratak u UNP 2-45 [irski štab]. Ovi planovi se revidiraju na dnevnoj bazi.”

Ostaju pitanja kako će 124. bataljon biti smijenjen sljedećeg mjeseca kada se završi njihova šestomjesečna turneja. Njih bi u novembru trebao zamijeniti 125. bataljon, ali trenutna sigurnosna situacija može predstavljati značajan rizik za rotaciju.

Načelnik štaba snaga odbrane general-pukovnik Seán Clancy je ove sedmice rekao da će odluka o rotaciji biti donesena bliže vremenu i da zamjenski bataljon nastavlja svoju obuku kao i obično.

“Uslovi će diktirati da li se rotacija može izvršiti u to vrijeme. Ali mi ćemo se pozabaviti tim problemima kako budu dolazili”, rekao je on, dodajući da je moral među vojnicima i dalje visok i da je “otpornost vojnika tamo izvanredna”.

(irishtimes.com)