Rusija bi u očaju, zbog dešavanja na frontu u Ukrajini, mogla krenuti u jaču destabilizaciju Zapadnog Balkana. Strahuje se da bi Moskva mogla inscenirati napade na albanske policajce na sjeveru Kosova ili pojačati napore na pokušaju otcjepljenja bosanskohercegovačkog entiteta Rs. Nekoliko sedmica nakon što je Rusija započela agresiju na Ukrajinu Igor Kalabuhov, ruski ambasador u BiH, izjavio je da “primjer Ukrajine pokazuje ono što očekujemo. Bude li prijetnja, mi ćemo odgovoriti”. Čini se da je upozoravao da će Rusija napasti zemlju ako BiH bude tražila članstvo u NATO-u.

Rusija snažno podržava zvaničnike iz tog bh. entiteta koji potkopavaju državne institucije i pozivaju na otcjepljenje. Ključna figura u tom projektu jeste Milorad Dodik, glasan protivnik ulaska BiH u NATO i uvođenja sankcija Rusiji. HDZ BiH i njen čelnik Dragan Čović također djeluju u prilog ruskih interesa, unatoč činjenici da stranka formalno podržava ulazak BiH u NATO.

Za Rusiju je važno da se HDZ BiH protivi ustavnim promjenama koje su potrebne kako bi se pojednostavile procedure glasovanja i omogućilo da BiH krene naprijed prema EU i NATO-u. Čović i HDZ su u Parlamentu BiH glasali protiv sankcija Rusiji. Drugi kanal ruskog političkog utjecaja jeste protivljenje politici EU-a i SAD-a u multilateralnim forumima, poput Vijeća sigurnosti UN-a i Vijeća za provedbu mira. U Vijeću sigurnosti UN-a Rusija može uložiti veto na godišnje produženje mandata EUFOR-a Althea.

Čelnici entiteta nikada nisu u potpunosti odustali od ideje o osamostaljenju od BiH i priključenju Srbiji. Međutim, kad bi se odvojila, Rs ne bi mogla finansijski preživjeti bez ulaska u sastav Srbije. Ideja ujedinjenja sa Srbijom prožima javni diskurs i političke kampanje u tom entitetu, ali politička i ekonomska cijena takvog poteza trenutno je previsoka da bi Beograd ozbiljno razmišljao o tome.

Ipak, Moskva je čvrsta u nakani da nastavi potkopavati zapadne političke i sigurnosne inicijative u Bosni. Rusija će bez sumnje ustrajati u korištenju svih instrumenata koji su joj na raspolaganju za postizanje ovog cilja. To uključuje ponovno korištenje veta u Vijeću sigurnosti UN-a ove jeseni kako bi se spriječilo produženje mandata EUFOR-a Althea.