Zastupnici Demokratske fronte u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Mahir Mešalić na svom Facebook profilu povukao je paralelu između onoga šta se trenutno dešava u Gazi s onim kroz šta su prošli Bošnjaci u Srebrenici 1990-ih godina.

Kako je istakao, pošto vidimo i pošto je svima jasno da Izrael i međunarodna zajednica, kako je naveo, s blagoslovom nekih arapskih zemalja hoće da “potamane” i rasele palestinski narod Gaze, kaže da im je promakao jedan detalj – zaboravili su proglasiti Gazu “zaštićenom zonom” Ujedinjenih nacija (UN-a) kao što su to uradili Srebrenici, Žepi i drugim mjestima u našoj državi tokom agresije.

“Nije baš red da 'obični narod' umre gladan kao što su gladni ubijani kod nas u BiH. Jer, ipak, ono što se desilo u BiH bilo je u 20. vijeku, a sada je 21. stoljeće, sada smo svi civiliziraniji. Pa će kroz par godina dolaziti raznorazne delegacije, čak će izgraditi i finansirati Memorijalni centar žrtava i spomenike kako bi ubijenoj djeci položili cvijeće i kazali da svi treba da gledaju samo u budućnost. Naravno, oni koji nisu raseljeni po bijelom svijetu. A dželatima će se ugađati, oni će vladati polupokorenom zemljom. Baš kao što s našom zemljom upravljaju iz susjednih zemalja a mi imamo male samouprave u vidu opština, kantona”, napisao je Mahir Mešalić.