Julian, najstariji sin Johna Lennona, prodaje nekoliko djela iz historije muzike iz svoje privatne kolekcije. Međutim, zadržat će fizičke predmete jer će se svaki komad memorabilije prodavati kao tzv. nezamjenjivi token (NFT). Inače, engleska kratica NFT označava non-fungible token, odnosno nezamjenjivi token, kriptografski zaštićenu digitalnu imovinu koja predstavlja kakav jedinstveni predmet, pojavu, umjetničko djelo ili nešto slično.

Predmeti koji se prodaju na aukciji uključuju crni ogrtač koji je nosio njegov otac u spotu za pjesmu „Help!“ i rukom pisane bilješke za pjesmu Beatlesa „Hey Jude“.

NFT-ovi su reklamirani kao digitalni odgovor na kolekcionarske predmete, ali kritičari su upozoravali na rizike na tržištu. Prodaja također uključuje NFT-ove kaputa koji je nosio John Lennon na „Magical Mystery Touru“ i tri Gibson gitare koje je Julianu Lennonu poklonio njegov otac.

Svaki NFT bit će ponuđen kao audio-vizuelni kolekcionarski predmet, uz pripovijedanje Juliana Lennona uz slike predmeta.

NFT bilješki koje je rukom napisao Paul McCartney za „Hey Jude“ očekuje se da će dobiti najviše na aukciji. Početna cijena mu je 30.000 dolara (nešto više od 50.000 KM), s očekivanjima da bi ponude mogle biti duplo veće.

Dio prihoda od prodaje NFT-a ići će Fondaciji „Bijelo pero“ Juliana Lennona.

Online aukcija održat će se 7. februara.