Reprezentacija Bosne i Hercegovine će nastupiti na turniru u Poljskoj od 12. do 20. augusta, gdje će igrati u grupi B protiv selekcija Poljske, Mađarske i Portugala. Na završni kvalifikacijski turnir plasirat će se reprezentacija koja bude pobjednik turnira koji se igra u Poljskoj i Estoniji.

Zvanična stranica Svjetske košarkaške federacije FIBA izdvojila je 10 igrača na turniru u Poljskoj i Estoniji na koje treba obratiti pažnju. Svih osam timova učesnika, navodi FIBA, posjeduju mnogo talenata, ali na ovih 10 igrača treba obratiti pažnju kada počnu utakmice u Gliwicama i Tallinu.

Da reprezentacija BiH, barem po kvalitetu ključnih igrača, ima dobre šanse da se domogne glavnog kvalifikacijskog turnira za OI 2024. pokazuje i izbor FIBA, koja je na prva dva mjesta najatraktivnijih košarkaša turnira u Poljskoj i Estoniji postavila dvojicu reprezentativaca Bosne i Hercegovine - Džanana Musu i Jusufa Nurkića.

O Musi, koji je predstavljen kao igrač koji zavrijeđuje najviše pažnje, FIBA je napisala: “Kada je Bosna i Hercegovina bila nekoliko centimetara udaljena od prolaska kroz grupnu fazu FIBA EuroBasketa 2022. protiv moćnih timova Slovenije, Njemačke, Francuske i Litvanije, Džanan Musa je zaslužio veliki aplauz.Nakon svog uzbudljivog nastupa na velikoj evropskoj pozornici u Kelnu, nije gubio vrijeme, dao je veliki doprinos pobjedničkoj kampanji Real Madrida u Euroligi, pomažući Los Blancosima na Final fouru 2023. u Kaunasu da osvoje svoju 11. titulu. Da li je sada vrijeme za odmor? Ne za lidera bosanskohercegovačkog tima”.

Jusuf Nurkić, iako je jedan od onih evropskih centara koji su obilježili današnju NBA ligu, uz Jonasa Valanciunasa, Domantasa Sabonisa i Nikolu Vučevića,na drugom je mjestu po atraktivnosti na turniru.

“Prije prošle godine, on bi bio lahak izbor za prvog igrača koji će obilježiti predstojeći Olimpijski pretkvalifikacijski turnir. Ali u gradu je novi bosanski lider”, piše FIBA.

Među igračima koji zavrijeđuju pažnju su još Travante Williams (POR), Kristian Kullamae (EST), Zoltan Perl (HUN), Vojtech Hruban (CZE), Aleksander Balcerowski (POL), Mateusz Ponitka (POL), Yam Madar (ISR) i TJ Shorts (MKD).

No, ono što novinari iz FIBA nisu do sada imali prilike vidjeli na terenu jeste još jedan igrač Bosne i Hercegovine koji će vjerovatno uz Musu i Nurkića biti itekako vrijedan pažnje - Luka Garza, također NBA košarkaš, koji je u pripremnim prijateljskim utakmicama pokazao da mnogo toga dobrog može donijeti reprezentaciji BiH.