Cilj je kroz naučne i sadržaje kulturnog karaktera predstaviti Institut te naučne i kulturne projekte koje je realizirao u ovoj godini.

Kako je iz Instituta najavljeno, sadržaji manifestacije su raznoliki, od simpozija i promocija knjiga koje su objavljene u izdanju Institutu, tribine i dokumentarnog filma, izložbi.

"Mi smo brojčano mali kolektiv, ali vrlo radin i aktivan u istraživačkim radovima, objavljenim knjigama, organizaciji naučnih skupova, konferencija, simpozija lokalnog i međunarodnog karaktera, tribina. Institut je u ovoj godini objavio više izdanja, a sva će bit promovirana kroz sadržaje manifestacije" najavio je direktor Instituta Ferid Dautović.

Najznačajniji naučni projekat međunarodnog karaktera na ovogodišnjoj manifestaciji je naučni skup s međunarodnim učešćem „Imam Ebu Hanife“.

Skup je o utemeljitelju hanefijskog mezheba čiji život i fikhska rješenja treba neprestano ponavljati i obnavljati jer afirmiraju znanstvenu slobodu, u kojoj je moguće tražiti i iznalaziti odgovore na nova pitanja i dileme. Konferenciju će otvoriti reisu-l-ulema IZ u BiH Husein-ef. Kavazović.

Također će biti održan i međunarodni skup o temi “Kultura sjećanja u Bosni i Hercegovini: ka institucionalnom okviru“, koji će biti održan u suorganizaciji sa JU „Fond Memorijala“ Kantona Sarajevo.

U okviru Tezkiretname, koju je pokrenuo Rijaset Islamske zajednice - Uprava za nauku i obrazovanje, Institut će obilježiti 100. godišnjicu rođenja Adil-bega Zulfikarpašića, jednog od najznačajnijih vakifa među Bošnjacima.