Malezija od ove srijede ima novog kralja. Sultan Ibrahim Sultan Iskandar, milioner zaljubljenik u motocikle, položio je zakletvu na ceremoniji koja se naslanja na stoljetnu tradiciju. Malezija je ustavna monarhija, ali položaj nije nasljedan, već se na prijestolje mijenja svakih pet godina neko koga izaberu između suverenih devet malajskih država.

Uz porodično bogatstvo koje Bloomberg procjenjuje na 5,7 milijardi dolara, sultan Ibrahim je prošle godine izabran i trebao bi biti službeno okrunjen na ceremoniji u narednim mjesecima. Noseći kraljevsko plavu svečanu odoru, novi 65-godišnji kralj zakleo se u nacionalnoj palači u glavnom gradu Kuala Lumpuru. "Ovom zakletvom svečano i istinski izjavljujem da sam vjeran, da ću pravedno vladati Malezijom u skladu sa zakonima i ustavom", rekao je sultan Ibrahim tokom događaja koji je prenosila televizija.

Malajskog i britanskog porijekla, novi kralj pripada moćnoj kraljevskoj porodici Johor. Oženjen i ima šestero djece, putovao je po državi Johor na svom motociklu Harley-Davidson dijeleći milostinju siromašnima. Također ima luksuznu kolekciju sportskih automobila i privatnih aviona. Uloga monarha uglavnom je ceremonijalna, ali njegova je funkcija postala relevantna u svjetlu političkih lomova posljednjih godina, u kojima je bila potrebna kraljevska intervencija za imenovanje triju premijera.

On također služi kao vjerski islamski poglavar u ovoj većinski muslimanskoj zemlji i vrhovni zapovjednik oružanih snaga. Iako je u bliskim odnosima s premijerom Anwarom Ibrahimom, sultan Ibrahim rekao je da ne želi biti "kralj marioneta" i obećao da će biti strog prema korupciji. “Vas (zastupnika) ima 222 u Saboru. Vani je oko 30 miliona (stanovnika). Nisam s vama, ja sam s njima", rekao je u nedavnom intervjuu za singapurske novine The Straits Times.