Giuseppe Graviano, koji služi doživotnu kaznu u zatvoru maksimalne sigurnosti, podnio je prošle sedmice tužbu za klevetu protiv autora knjiga “Gomora” i “Solo è il Coraggio” (Usamljen u hrabrosti), o životu sudije Giovannija Falconea, kojeg je mafija ubila 1992. Godine.

U dokumentu napisanom rukom i upućenom tužilaštvu u Trentu, Graviano tvrdi da Savianova knjiga o Falconeu sadrži netačnosti o njemu, posebno o njegovom nadimku. Prema Savianu, Graviano je dobio nadimak "Majka priroda" jer je imao moć da odobri da neko živi ili naredi da mu se oduzme život. Međutim, šef mafije kaže da je nadimak zaradio zbog toga što je bio "veoma altruističan".

Graviano je zatražio od suda u Trentu da zaplijeni i povuče sve primjerke knjiga iz italijanskih knjižara.

Prema navodima suda, 59-godišnjak je bio jedan od organizatora bombaških napada u Milanu, Rimu i Firenci 1993. godine, zajedno sa Matteom Messinom Denarom, mafijašem koji je uhapšen ovog mjeseca nakon 30 godina bijega.

Saviano je rekao: „Gravianov zahtjev je… dokaz da moć zastrašivanja mafije nikada ne prestaje. Koliko god to čudno izgledalo, mafijaši se ne boje da će neko pisati o njima, već se plaše kako će pisati o njima.”

“Gomora”, koja je objavljena 2006. godine, otkrila je tajne napuljske mafije. Od tada je Saviano živio u skrivanju, izlazio je samo pod policijskom pratnjom.

Prošle sedmice tužioci u Trentu odbili su Gravianov zahtjev o zapljeni Savianovih knjiga. Konačnu odluku donosi sudija koji još nije odlučio o predmetu.

Izvor: The Guardian