Na 14. sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, koja je održana jutros, predstavljen je dizajn nacionalne strane kovanica eura i centa. Kao što je i ranije objavljeno, euro bi se kao službena valuta u susjednoj nam državi trebao početi koristiti od 1. januara iduće godine.

Kako je kazao premijer Andrej Plenković, svi motivi koji će se naći na kovanicama na najbolji mogući način predstavljaju Hrvatsku. Istakao je da je lik Nikole Tesle dobio najveću podršku na ovoj sjednici, a zatim i hrvatska šahovnica, geografska karta Republike Hrvatske, kuna te glagoljica.

Predstavnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zvonimir Frka Petešić naglasio je, između ostalog, da su patenti Nikole Tesle i njegov teoretski rad stvorili uvjete za elektrifikaciju svijeta, dodavši da se radi o vrlo prepoznatljivom liku i imenu u svijetu. Na obodu kovanice od dva eura, naveo je, stoji čuveni stih Ivana Gundulića: "O lijepa, o draga, o slatka slobodo."

"Pritom je šahovnica određena za motiv koji će biti zajednička podloga na svim hrvatskim kovanicama eura i centa. Dakle, poruka je prepoznatljivost Hrvatske", napomenuo je Plenković.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić rekao je da će se sada pristupiti izradi alata kojim će se kovati kovanice za koje je odabran dizajn. Hrvatska kovnica novca pristupit će probnom otkovu milion komada svake od kovanica koji bi trebao biti gotovo do ljeta, pišu hrvatski mediji.

Cijela operacija koštat će više od 900 miliona kuna, u samim troškovima nabavke materijala, pripreme kovanja i štampanja novca, dodao je Vujčić.

"Važno je da javnost razumije da je ovo zaista jedan proces koji se vodi sistemski, vodi se studiozno, uključeni su baš svi koji trebaju biti i mislim da ovakav veliki historijski trenutak koji nas očekuje 1. januara 2023. godine treba biti kvalitetno pripremljen u svim aspektima, a to, naravno, podrazumijeva i kvalitetan zakon i niz drugih zakona koje ćemo izmijeniti ove godine. To podrazumijeva i pripremu privrede i zaštitu potrošača, koja je jedna od temeljnih načela u ovom procesu", poručio je Plenković.