Levi's farmerke iz 1880-ih prodate su na aukciji u malom gradu u Novom Meksiku za više od 87.000 dolara (175.000 KM). Traperice – koje je “arheolog trapera” pronašao u napuštenom rudniku – kupili su 23-godišnji Kajl Hautner i Zip Stivenson, veteran na tržištu ovakve robe.

“Nismo imali nikakve planove da zajedno kupimo farmerke dok aukcija nije počela, što je pomalo suludo kada se osvrnemo na to”, rekao je Stevenson za CNN.

Traperice su prodane za 87.400 dolara, što je jedna od najviših cijena ikada plaćenih za farmerke. Hautner je platio 90 posto, dok je Stevenson doprinio s preostalih 10 posto.

Stivenson je vodio radionicu za popravku teksas-odječe u Los Angelesu skoro tri decenije, ali nikada nije pronašao ovakave farmerke.

“Ove farmerke izuzetno su rijetke, posebno u ovom fantastičnom stanju i veličini”, rekao je za CNN.

Stevenson je prvi put saznao nešto o ovome “prije otprilike pet godina kada je stare farmerke na američkom zapadu otkrio” Michael Harris, koji je “pet godina pregledao najmanje pedeset napuštenih rudnika i nije pronašao nešto ovakvog kvaliteta”.

Postoji samo nekoliko sličnih, ali se čuvaju u muzejima i previše su osjetljivi za nošenje.

Međutim, ove su "iznenađujući izdržljive, tako da se definitivno mogu nositi”, rekao je Stevenson za CNN. “Postoji nekoliko mehkih tačaka na farmerkama koje bi se mogle malo ojačati, ali inače su to super čvrste farmerke.”

“Lahko bih mogao zamisliti Johnnyja Deppa ili Jasona Momou kako ih nose”, rekao je.

Aukcija je održana u okviru jednog festivala na periferiji malog grada Asteka. Četverodnevni festival organizira stručnjak za stare traperice Brit Eaton, koji je pronalaženje ovakvih predmeta opisao kao “potpunu ovisnost”.

"Trebalo mi je nešto izazovno što bi se suprotstavio muzičkim nastupima. Znao sam da će ove farmerke biti glavna atrakcija”, rekao je Eaton za CNN.

“Ovim poslom bavim se četvrt stoljeća i prosječne stare farmerke vrijede oko 100 dolara. Pronaći ovako vrijedne farmerke dogodi se jednom u životu."

Eaton je rekao da prvobitno nije namjeravao prodati farmerke, zbog čega ih je stavio po ovoj “masnoj” cijeni. Ali s obzirom na njihovu rijetkost, rekao je, “nije iznenađujuće” da su pokupljeni na aukciji. “Bilo je super zabavno vidjeti ih kako se uživo prodaju ponuđačima”, rekao je on.

Iako su ikone američkog Zapada, farmerke svjedoče i o mračnoj epizodi u historiji Sjedinjenih Američkih Država. Unutrašnji džep odštampan je s frazom “Jedina vrsta koju je napravio bijeli radnik.”

Wall Street Journal citirao je glasnogovornika Levi’sa koji je objasnio da je kompanija koristila ovaj slogan nakon uvođenja Zakona o isključenju Kine 1882. godine, koji je zabranio kineskim radnicima ulazak u Sjedinjene Američke Države. Wall Street Journal napisao je kako je Levi's odustao i od ove politike i od slogana 1890-ih. Zakon je ukinut 1943. godine.

Šta Stevenson sada planira da uradi s farmerkama? “Razmotrili bismo da ih ponudimo na prodaju izuzetno zainteresiranom privatnom kupcu”, rekao je on, ali je dodao da bi vlasnici više voljeli da budu kupljene i izložene u muzeju kakvi su The Smithsonian i Metropolitan Museum of Art .

Za sada se čuvaju u sefu u blizini “Stevenson's Denim Doctors” prodavnice u Los Angelesu i dostupni su za pregled po dogovoru.

(Izvor: CNN)