Leonardo Da Vinci danas ima 14 živih muških potomaka. To su rezultati studije koja je pratila njegovo porodično stablo kroz 690 godina i 21 generaciju.

Studija pod naslovom "Ljudska evolucija" rezultat je desetogodišnjeg rada talijanskih istraživača Alessandra Vezzosija i Agenese Sabato. "To nisu neizravni potomci, već izravni potomci, čiji biološki potencijal omogućava istraživanje Leonardove DNK. Identificirali smo 14 živih potomaka, od kojih 13 dosad nepoznatih, koji imaju različite od jedne do 85 godina", kazao je Vezzosi.

Podaci iz studije počinju 1331. godine s Micheleom, Leonardovim djedom, dok je umjetnik, rođen 1452. godine, dio šeste generacije; porodična se linija nastavlja do danas, ukupno je 21 generacija i pet porodičnih grana, koje dosežu do oca renesansnog majstora.

Dvoje istraživača dio su međunarodnog projekta kojim se želi pronaći Leonardov DNK. Poznato je da Y kromosom, koji se prenosi na muške potomke, ostaje gotovo nepromijenjen 25 generacija. Poređenje ovog kromosoma trenutnih muških rođaka s onim njihovih predaka omogućilo bi provjeru neprekinute porodične loze i potvrdu Leonardovog vlastitog markera Y kromosoma.

Stručnjaci procjenjuju da bi se nakon potvrde njegove DNK mogli istražiti "razlozi njegovog genija", podaci o njegovom starenju, zdravlju i "izvanrednoj viziji".