Muslimani širom svijeta večeras sa akšamskim ezanom obilježavaju najznačajniju mubarek noć Lejletul-kadr. U ovoj noći počela je objava Kur'ana, posljednje Allahove, dž. š., objave i upute čovječanstvu.

To je noć posebnog ibadeta i noć veličanja Allaha, dž. š., a kolika je njena stvarna vrijednost najbolje kazuje i sam Kur'an koji u suri El-Kadr, posvećenoj upravo ovoj noći, opisuje je kao noć vredniju od hiljadu mjeseci.

- Noć Lejletul-kadr, ono što je sigurno, jeste da je u mjesecu ramazanu. U mjesecu ramazanu je počela objava Kur'ana, prema predajama u posljednjoj trećini mjeseca ramazana. Najveći broj islamskih učenjaka smatra da je to 27. noć mjeseca ramazana. To Allah, dž. š., najbolje zna. Ostala je sakrivena, u tajnosti, kako bi ljudi više noći proveli u ibadetu tražeći blagodati noći Kadra - priča za Faktor Kemal efendija Tokmić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bugojno, i dodaje:

- Ima jedna predaja u kojoj se spominje da je Poslanik, a. s., znao kada je ta noć, da mu je bilo objavljeno i želio je to da saopći ashabima. U međuvremenu kada su izašli iz džamije dvojica ashaba su se nešto posvađali i oduzeto mu je to znanje. To Allah najbolje zna. Sura El-Kadr u kojoj se govori o odabranosti te noći ima 27 riječi. I to je jedan od pokazatelja i dokaza da bi to mogla biti 27. noć ramazana, noć koja je bolja od hiljadu mjeseci.

U ovoj noći lijepo je učiti: "Gospodaru moj, Ti si Onaj koji oprašta. Ti voliš praštanje pa oprosti meni".



(FAKTOR)