Ranije ovog mjeseca, desetak zaposlenih u LA Timesu potpisalo je otvoreno pismo u kojem se osuđuje izraelsko bombardiranje Gaze, a i ukazuje na to da vojne operacije ugrožavaju novinare i ometaju prikupljanju vijesti. U pismu se također pozivaju redakcije da koriste izraze kao što su: "aparthejd", "etničko čišćenje" i "genocid" kada govore o izraelskom bombardiranju Gaze.

Portal Semafor dobio je informaciju da je uprava LA Timesa svima koji su potpisali pismo rekla da im neće biti dozvoljeno da na bilo koji način izvještavaju o sukobu najmanje tri mjeseca.

U pismu, objavljenom ranije ovog mjeseca, a koje je potpisalo preko 1.000 sadašnjih i bivših novinara, poziva se na prekid izraelskih vojnih akcija u Gazi, za koje se navodi da predstavljaju "pokolj naših kolega i njihovih porodica od strane izraelske vojske i vlade". U pismu je iznesena procjena broja novinara i njihovih porodica koji su ubijeni u sukobu, navodeći da izraelske vojne akcije "pokazuju gušenje govora širokih razmjera".

Pismo je izrazilo snažnu kritiku na račun najvećih medijskih kuća, nazvavši ih previše „uzdržanim i stidljivim“ u svom izvještavanju o ratu u Gazi.

U pismu se navodi da su neke novinske kuće "oklijevale da citiraju stručnjake za genocid i da precizno opišu egzistencijalnu prijetnju koja se odvija u Gazi", te da su čelnici redakcija često "potkopavali palestinsku, arapsku i muslimansku perspektivu, odbacujući ih kao nepouzdane i pozivajući se na zapaljivi jezik koji jača islamofobne i rasističke forme.”

„Pišemo kako bismo pozvali na prekid nasilja nad novinarima u Gazi i pozvali čelnike zapadnih redakcija da budu jasni u izvještavanju o ponovljenim zločinima Izraela nad Palestincima“, navodi se u pismu.

(Izvor: semafor.com)