Borac iz Banja Luke nakon niza loših rezultata danas je ostao bez  dosadašnjeg trenera Marka Maksimovića. Maksimović se odlučio povući sa kormila banjalučke ekipe i to samo dan prije revanš utakmice u okviru Konferencijske lige koju Borac igra na svom stadionu protiv sjevernoirske ekipe Linfielda. 

Blamaža Borca u prvom meču u Belfastu u kojem su poniženi sa ubjedljivih 4:0, ali i blijeda igra na domaćem terenu protiv povratnika u Premijer ligu BiH, Leotara iz Trebinja, uz skromnih 0:0, izazvali su ozbiljnu rezultatsku krizu u Borcu. 

Neposredno prije odlaska u Sjevernu Irsku, Borac je na Grbavici odigrao 1:1 sa podmlađenom ekipom Željezničara, što ukazuje da nešto "ne štima" u Platonovoj ulici ovoga ljeta. 

Da stvar po Borac bude nešto teža, doprinijela je i današanja odluka UEFE o kazni koju Borac mora platiti u visini od nešto više od 11.000 eura za nedolično ponašanje navijača na utakmici protiv rumunskog Cluja. 

Borcu se često prebacuje veliki utjecaj njihovog doskorašnjeg predsjednika Vice Zeljkovića, koji trenutno obavlja dužnost predsjednika FS BiH. Zeljković je sestrić Milorada Dodika, koji je javno pred sami kraj prošle sezone javnosti obznanio da će Borac biti prvak Bosne i Hercegovine. 

Da li će utjecaj Zeljkovića i Dodika i njihova bezrezervna podrška Borcu kao svojevrsni "vjetar u leđa" biti osjetna i ove sezone, vidjećemo u narednim mjesecima.