Novi Orient Express vraća se u Evropu na radost ljubitelja luksuznih vozova. Odredište mu je Italija, gdje će buduća željeznica posvećena Dolce Viti (to će biti njezin službeni naziv) proći ukupno 16.000 kilometara (od kojih je 7.000 historijskih i još neelektrificiranih) duž 14 od 20 regija, od Alpa do Sicilije, uz zaustavljanje i stajanje u 130 gradova kao što su Firenca, Đenova, Rim ili Napulj.

Rekreacija mitskog voza koji je Agatha Christie ovjekovječila u svom Ubistvu u Orient Expressu neće biti stvarnost do januara 2023. Nacionalni itinereri neće biti jedini, jer će voz imati i tri međunarodne linije: Pariz, Istanbul i Split.

To su u nedavnom predstavljanju projekta rekli glavni nacionalni željeznički operater Trenitalia, luksuzna turistička agencija Arsenale i hotelski lanac Accor, vlasnik brenda Orient Express.

Nije iznenađujuće da firma vlasnica planira otvoriti i prvi hotel Orient Express u Rimu, kako bi putnici mogli u njemu prenoćiti. Njegovo otvaranje predviđeno je tek 2024. godine, iako je već poznato da će lanac otvoriti i nove hotele pod ovim ekskluzivnim brendom u Londonu, Parizu, Milanu i Firenci.

Gradonačelnica Rima, Virginia Raggi, kazala je da će putnici moći udahnuti La dolce vita, "tu atmosferu Rima od Fellinija, dok će velike zvijezde tog vremena i Via Veneto ponovno biti stvarnost".

Putnici će moći birati između 10 različitih itinerera unutar Italije uz tri međunarodna odredišta. Za pokrivanje rute bit će zaduženo ukupno šest vozova. Iz Rima će polaziti dvije rute: jedna za Sienu, u Toskani, a druga za Jadransko more. Milano će biti početna tačka na sjeveru zemlje, s dvije ture u kojima možete posjetiti gradove poput Verone, Venecije ili Torina. Južni dio pokrivat će La Pugliu i Siciliju.

Poznati su i detalji unutrašnjosti vagona, kapaciteta 64 putnika i koji će imati 12 luksuznih kabina, 18 apartmana (plus još jedan počasni), bar i restoran, a sve inspirirano glamuroznim desetljećima 60-ih i 70-ih godina. Dva vagona bit će za osoblje koje će nuditi uslugu s pet zvjezdica.

Dizajn je naručio DimoreSstudio, specijaliziran za uređenje interijera, sa sjedištem u Milanu. Za gastronomski dio zadužena je grupa renomiranih kuhara i sommeliera kako iz Italije tako i iz drugih dijelova svijeta, tako da putnici mogu kušati različite okuse visoke kuhinje.